01:26 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Χρηματιστηριακός δείκτης

Άλμα 30 μηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έως και 15% η άνοδος στις τράπεζες

CC0 / Pexels
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

O Γενικός Δείκτης παρουσίασε την υψηλότερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 30 μηνών, ενώ έκλεισε στις 659,72 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Με ξέφρενο ράλι άνω του 4,5% υποδέχθηκε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να «ξεσπούν» χάρη στη δρομολόγηση των περισσότερων «ανοιχτών» ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Το πράσινο «φως» του Eurogroup στον προϋπολογισμό του 2019, η πορεία επίτευξης λύσης για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η υποχώρηση των ελληνικών αποδόσεων και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές καλλιέργησαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, προκειμένου η ελληνική αγορά να κάνει το ξέσπασμα που αναζητούσε.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 4,68% και εκτινάχθηκε στις 659,72 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 97 εκατομμύρια ευρώ.

Της σημερινής ανόδου ηγήθηκε για άλλη μία φορά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρουσίασε κέρδη της τάξης του 9,66%. Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα εκτινάχθηκε στο 15%, η Τρ. Πειραιώς στο 10,86%, η Alpha Bank στο 9,60% και η Eurobank στο 6,38%.

Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI Small Cap, μετά την αφαίρεση των τίτλων των Εθνική, Πειραιώς και Eurobank από τον δείκτη MSCI Global Greece, γεγονός το οποίο, όπως φαίνεται, συνέβαλε στην προσέλκυση νέων επενδυτών, παρότι χαμηλότερου βεληνεκούς.

Στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς ξεχώρισαν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Μυτιληναίου, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη άνω του 7%. Πέριξ του 5% διαμορφώθηκε επίσης, η άνοδος για τις μετοχές των Fourlis, Grivalia Properties, Aegean, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε την υψηλότερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 30 μηνών και παράλληλα, έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Επιπλέον, από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 96 ενισχύθηκαν, οι 28 υποχώρησαν και οι 19 έμειναν αμετάβλητες.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, τέλος, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς βελτιώθηκε κατά περίπου 6 μονάδες βάσης στο 4,20%, ενώ το επιτόκιο του 5ετούς περιορίστηκε στο 3,20%.

Tags:
τράπεζες, Μετοχές, αγορά, Χρηματιστήριο Αθηνών, Χρηματιστήριο Αθηνών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK