ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το δολάριο θα καταφέρει να διατηρήσει το status του παγκόσμιου νομίσματος; Ή η επιβράδυνση της οικονομίας και η ανακοπή της πορείας αύξησης των επιτοκίων θα συνεπάγονται τη ραγδαία υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος;

Στα τέλη Νοεμβρίου, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου συρρικνώθηκε απότομα, καθώς ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο «ουδέτερο» σημείο.

Το Sputnik επιχειρεί να διερευνήσει αν το δολάριο θα κατορθώσει να διατηρήσει το status του «παγκόσμιου συναλλαγματικού αποθέματος» ή… ο χρυσός θα καταφέρει να πάρει τη θέση του.

Επεκτατική πολιτική

Από τα τέλη του 2017, η Federal Reserve έχει επανειλημμένως προχωρήσει στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με περιοδικές αυξήσεις επιτοκίων.

«Η λογική των ρυθμιστικών αρχών είναι απλή: Η κρίση έχει ήδη τελειώσει, η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και επιπλέον, ήρθε η ώρα να αρθούν τα διευκολυντικά μέτρα» γράφει σε άρθρο της στο Sputnik, η Νατάλια Ντεμπινσκάγια.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ωστόσο, έχει επικρίνει την πολιτική της Federal Reserve, η οποία κατά τον ίδιο, έχει καταστεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία.

«Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Federel Resere να κάνει μία "στάση" το 2019, παρότι ο Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι οι αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου» τονίζει ωστόσο, η αναλύτρια Ντομπριάνσκαγια.

Έρχεται υποτίμηση;

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επικαλείται τους αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι προβλέπουν ότι το επόμενο έτος ενδεχομένως θα υπάρξει μία υποτίμηση του δολαρίου που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και η πιθανή παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσουν περαιτέρω πιέσεις στην αξία του δολαρίου, οι οποίες θα γίνουν ιδιαιτέρως αντιληπτές στα τέλη του 2019.

«Στο β' εξάμηνο του επόμενου έτους, αν πράγματι η Fed σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδυνθεί, σε συνδυασμό με μία σταθεροποίηση ή έστω μικρή βελτίωση του υπόλοιπου κόσμου, θα μπορούσαμε να δούμε το δολάριο να υποχωρεί» τονίζει η Γκαμπριέλα Σάντος, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Ντέιβιντ Κέλι, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης στο 2%, θα προκαλέσει την υποχώρηση του δολαρίου για αρκετά χρόνια.

Τριπλό έλλειμμα

Ταυτόχρονα, ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του hedge fund «Bridgewater Associates», εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ θα συνεπάγεται στην πτώση του δολαρίου.

Μιλώντας στο Bloomberg, επιμένει ότι το αμερικανικό νόμισμα ενδεχομένως θα καταρρεύσει λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του επονομαζόμενου «τριπλού ελλείμματος»: Έλλειμμα προϋπολογισμού, έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Στο ενδεχόμενο αυτό, η Fed θα πρέπει να τυπώσει επιπλέον χρήματα για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα, προκαλώντας την υποτίμηση της αξίας του δολαρίου. Θα μπορούσαμε να έχουμε μία υποτίμηση της τάξης του 30%» ισχυρίζεται.

Χρυσός, και όχι δολάριο;

Την ίδια ώρα, η Ντεμπινσκάγια χαρακτηρίζει τον χρυσό ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα εργαλεία για τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Υπάρχει μια λογική αξιολόγηση γι' αυτό: Σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος του δολαρίου, ο χρυσός δεν θα υποτιμηθεί ποτέ. Διατηρώντας το status του μέσου πληρωμών στο παγκόσμιο εμπόριο, ο χρυσός μειώνει την εξάρτησή του από οποιοδήποτε νόμισμα» εξηγεί.

Στο μεταξύ, ο Κέιθ Νεουμέγιερ, επικεφαλής της First Mining Finance Corp, σε συνέντευξή του στο Sputnik, παρατηρεί ότι μία ενδεχόμενη «παγκόσμια επανεκκίνηση» θα μπορούσε να λάβει χώρα, όταν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεφορτωθούν το χρέος, εξέλιξη η οποία θα τις αναγκάσει να συνδέσουν τα πάντα με την τιμή του χρυσού.

«Γι' αυτό, χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, συσσωρεύουν χρυσό. Ξέρουν τι μπορεί να συμβεί σε ορισμένα χρόνια» καταλήγει.

Σχετικά:

Ο Μακρόν θέλει λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο: «Είναι ζήτημα κυριαρχίας για εμένα»
Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Επιχειρήσεις της ΕΕ ίσως εγκαταλείψουν το δολάριο στις συναλλαγές με τη Ρωσία
Το ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα: Πώς μπορεί να υπερσκελίσει το δολάριο
Tags:
νόμισμα, χρυσός, Δολάριο, Federal Reserve, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK