11:46 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Καμπανάκι» για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «κόκκινα» δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων έκρουσε ο Σεντένο, ζητώντας από την Ελλάδα μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτούς τους τομείς. Ούτε νόμιμες ήταν, ούτε αναγκαίες οι περικοπές συντάξεων, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί.

Την ικανοποίηση του Eurogroup για το ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο ανέφερε, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ότι το Eurogroup συζήτησε την πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», για την Ελλάδα, η οποία δείχνει «καλά αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσόρισαν το γεγονός ότι το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και πως αυτό γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί στο να ακολουθήσουν μια σταθερή δημοσιονομική πορεία.

Ο Σεντένο σημείωσε, εντούτοις, ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στα «κόκκινα» δάνεια και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την «καλή δουλειά» και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να προχωρήσει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αυτό το στόχο χωρίς την εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπών των συντάξεων. Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι πάντα ήταν της άποψης ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε αναγκαίες. «Είμαι ευτυχής που αποτρέψαμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο νσωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα για την Ευρωζώνη, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας σε συνδυασμό με την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Tags:
κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιδιωτικοποιήσεις, Eurogroup, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK