13:30 19 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Σημαίες χωρών της ευρωζώνης

Κομισιόν: Να επεκταθεί η χρήση του ευρώ σε ενεργειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες

© AFP 2018 / GEORGES GOBET
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την ευρύτερη χρήση του ευρώ στις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα υποβάλει έκθεση για τα αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2019.

Τον ρόλο του ευρώ θέλει να ενισχύσει η Κομισιόν με δράσεις για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινού νομίσματος στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, ενώ καλεί τους ηγέτες να συζητήσουν τον διεθνή ρόλο του ευρώ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να προωθήσουν την ευρύτερη χρήση του ευρώ σε στρατηγικούς τομείς. Παρά τη θέση τους ως μεγάλων αγοραστών καθώς και σημαντικών παραγωγών, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξακολουθούν να συναλλάσσονται σε δολάρια ΗΠΑ σε βασικές στρατηγικές αγορές, συχνά ακόμη και μεταξύ τους.

Το γεγονός αυτό εκθέτει τις επιχειρήσεις σε συναλλαγματικούς και πολιτικούς κινδύνους, όπως οι μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις συναλλαγές σε δολάρια», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα σύσταση για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και συναλλαγές.

«Η εν λόγω σύσταση θα εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεγαλύτερη αυτονομία και ίδια χρηματοδότηση με μειωμένη έκθεση σε νομικές ενέργειες εκ μέρους δικαιοδοσιών τρίτων χωρών. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί ο στόχος της ΕΕ να οικοδομήσει μια Ενεργειακή Ένωση που κατοχυρώνει τον ασφαλή, βιώσιμο και προσβάσιμο ενεργειακό εφοδιασμό», τονίζει σε ανακοινωσή της η Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα δρομολογήσει επίσης μια σειρά από στοχευμένες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2019.

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με το δυναμικό της αγοράς για ευρύτερη χρήση συναλλαγών σε ευρώ για το πετρέλαιο, τα προϊόντα διύλισης και το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες (μέταλλα και ορυκτά) και τα βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής, η Επιτροπή θα διαβουλευθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να εξευρεθούν τρόποι αύξησης των συναλλαγών σε ευρώ.

Θα αρχίσει επίσης μια διαβούλευση η οποία θα διερευνήσει πιθανές δράσεις για την προώθηση της χρήσης του ευρώ στην κατασκευαστική βιομηχανία για τον κλάδο των μεταφορών.

Tags:
Ευρώ, φυσικό αέριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK