11:28 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Μία σημαντική μεταβολή συντελείται στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, με την τιμή του Παλλαδίου να σημειώνει αλματώδη αύξηση και να απειλεί πλέον ευθέως την πρωτοκαθεδρία του χρυσού.

Οι τιμές του παλλαδίου έχουν φτάσει στα ύψη, σημειώνοντας ρεκόρ κατά το παρελθόν έτος λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος του πολύτιμου μετάλλου. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο βασικός καταναλωτής του μετάλλου, αναμένεται να αισθανθεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα τον αντίκτυπο από την αύξηση του κόστους.

Την Τρίτη, η αξία του παλλαδίου σημείωσε ρεκόρ, με την τιμή να αναρριχάται στα 1233,82 δολάρια ανά ουγγιά, περιορίζοντας τη διαφορά με την τιμή του χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 16 χρόνια. Την Τετάρτη, το παλλάδιο ξεπέρασε τελικώς το χρυσό, με την τιμή του να σκαρφαλώνει στα 1.251 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1241 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με το RT, το παλλάδιο σημείωσε ένα άλμα στην τιμή του της τάξης του 49 τοις εκατό από τα μέσα Αυγούστου, με την Wall Street Journal να θεωρεί το εμπόρευμα από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές του έτους. Η άνοδος των τιμών για το βιομηχανικό μέταλλο οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω της πρόσφατης μετάβασης από τους κινητήρες με βενζίνη, στους πετρελαιοκινητήρες.

Το παλλάδιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε καταλύτες εξατμίσεων που αποσκοπούν στον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων μετατρέποντας τα τοξικά αέρια σε λιγότερο τοξικούς ρύπους. Σχεδόν το 70% της ζήτησης παλλαδίου προέρχεται από τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε ο συμβουλευτικός όμιλος CPM.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τιμή του παλλαδίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η υψηλή ζήτηση για το μέταλλο, ειδικά από την Κίνα που αγωνίζεται σήμερα για ένα λιγότερο επιβαρυμένο περιβάλλον, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αποθέματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του σπάνιου μετάλλου προέρχεται από ορυχεία σε δύο χώρες. Πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου έρχεται ως παραπροϊόν από εξόρυξη νικελίου στη Ρωσία και από εξόρυξη πλατίνας στη Νότια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Steven Dunn, επικεφαλής του exchange-traded funds στη Standard Investments του Aberdeen, δήλωσε στο Bloomberg πως είναι αδύνατο να αυξηθεί η παραγωγή του παλλαδίου για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της βιομηχανίας, όταν η παραγωγή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον όγκο εξαγωγής των άλλων μετάλλων.

Tags:
παλλάδιο, χρυσός, τιμή, μέταλλο, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK