Χρήματα, ευρώ

Βήμα - βήμα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τα έξι βασικά βήματα για την υποβολή των αιτήσεων περιγράφει το υπουργείο Οικονομικών. Εντός των προσεχών ημερών η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στα 710 εκατ. ευρώ το εφάπαξ βοήθημα.

Τα βασικά βήματα για την υποβολή της αίτησης λήψης του κοινωνικού μερίσματος για το 2018 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την οριστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων είναι οριακά αυξημένος, σύμφωνα με το υπουργείο, λόγω αλλαγών στα περιουσιακά κριτήρια, ως απόρροια της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι για τους δικαιούχους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Αναλυτικά, τα έξι βήματα

Βήμα 1
Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί:

*Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Σας συνιστούμε να συμπληρώσετε το πεδίο του e-mail καθώς σε περίπτωση προβλημάτων με την πληρωμή θα σας αποστέλλονται σχετικές ενημερώσεις.
*Nα συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας, τα προστατευόμενα τέκνα σας ή/και τυχόν φιλοξενούμενα μέλη.

Βήμα 2
Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:

*τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ)
*οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα)
*περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων)
*μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία
*μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα πλήρους ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης (για εξαιρέσεις βλ. άρθρο 2 της σχετικής υπουργικής απόφασης) 
*έναν κατάλογο με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3
Απαραίτητη είναι η σωστή συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Βήμα 4
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.

Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα για θανάτους που έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Βήμα 5
Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Στην περίπτωση που είστε δικαιούχος, ενημερώνεστε άμεσα για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζεται η πρώτη αιτία απόρριψης.

Βήμα 6
Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Σχετικά:

Στο ΦΕΚ η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα - Ποια τα κριτήρια
Tags:
κοινωνικό μέρισμα, Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK