ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ και οι συνεργαζόμενες χώρες συμφώνησαν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην αφαίρεση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως συμφώνησαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και τα συνεργαζόμενα κράτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγή, η οποία έχει γνώση των επαφών στη Βιέννη, η Μόσχα έχει συμφωνήσει στις προτάσεις του πετρελαϊκού καρτέλ για τον περιορισμό της διεθνούς παραγωγής. H μείωση θα προέλθει κατά 800.000 βαρέλια από τις χώρες του ΟΠΕΚ και κατά 400.000 βαρέλια από τις συνεργαζόμενες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ρωσία.

Βάση για τον υπολογισμό της μείωσης θα αποτελέσει η παραγωγή του Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με το deal, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επανεξετάσουν την κατάσταση στην πετρελαϊκή αγορά τον προσεχή Απρίλιο.

Στον απόηχο της συμφωνίας, η οποία προήλθε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο ολόκληρων ημερών, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει σημαντική αύξηση. Ενδεικτικά, η τιμή των συμβολαίων Brent ενισχύεται κατά 4,66% και διαμορφώνεται στα 62,86 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων WTI αυξάνεται κατά 4,16% και ανέρχεται στα 53,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα καλείται να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 228.000 βαρέλια ή αλλιώς κατά 2% των επιπέδων του Οκτωβρίου (σ.σ. 11,4 εκατ. βαρέλια).

Σχετικά:

Η Ελλάδα στις χώρες που εξαιρούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο του Ιράν
Ρουχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
ΟΠΕΚ: Δεν ελήφθη απόφαση για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Ρωσία και ΟΠΕΚ δηλώνουν έτοιμοι να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου παρά την πίεση των ΗΠΑ
Σ. Αραβία: Δεν θα πουν οι ΗΠΑ στον ΟΠΕΚ τι να κάνει
Tags:
Πετρέλαιο, ΟΠΕΚ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK