Αμερικανικό δολάριο

«Αντίο δολάριο;»: Η Ινδία φέρεται να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο σε εθνικό νόμισμα

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το Νέο Δελχί και η Τεχεράνη συμφώνησαν στην αγορά αργού πετρελαίου από την Ινδία, με τις οικονομικές συναλλαγές ωστόσο, να πραγματοποιούνται σε εθνικό νόμισμα και όχι σε δολάριο.

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν για την αγορά αργού πετρελαίου, με την πρόβλεψη όμως, πως στις οικονομικές συναλλαγές τους θα χρησιμοποηθεί εθνικό νόμισμα αντί του δολαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Business Standard, η οποία παραθέτει μια ανώνυμη πηγή.

Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ των χωρών, η οποία εμπέδωσε την απόφαση να μην χρησιμοποιηθούν δολάρια στο εμπόριο πετρελαίου, υπογράφηκε από την Τεχεράνη και το Δελχί στις 5 Νοεμβρίου 2018, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ημέρα, η Ουάσιγκτον χορήγησε προσωρινές απαλλαγές σε 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς φόβο να επιβληθούν κυρώσεις.

Σύμφωνα με την πηγή του Business Standard, τα χρήματα για το ιρανικό αργό πετρέλαιο θα μεταφερθούν σε τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Εταιρείας Ιρανικού Πετρελαίου Co (NIOC) στην ινδική τράπεζα UCO. Επιπλέον, το ήμισυ αυτών των χρημάτων πρόκειται να δαπανηθεί για εξαγωγές ινδικών προϊόντων στο Ιράν.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού αργού, με την Κίνα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το Νέο Δελχί έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη στα 300.000 από 452.000 βαρέλια ημερησίως για να καλύψει τις συνθήκες της απαλλαγής που επέτρεψαν ΗΠΑ για 180 ημέρες.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα νέο κύκλο κυρώσεων κατά του Ιράν στις 5 Νοεμβρίου, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA). Οι κυρώσεις επηρέασαν τους τραπεζικούς, ενεργειακούς και εμπορικούς τομείς της χώρας. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε 8 χώρες να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο για 6 μήνες — Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Ταϊβάν, Τουρκία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Παρά το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις κατά του ιρανικού ενεργειακού και τραπεζικού τομέα, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να χορηγήσει απαλλαγές σε αρκετές χώρες, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο. Οι παρεκκλίσεις αυτές είναι μόνο προσωρινές και θα σταματήσουν σε 6 μήνες, υποχρεώνοντας τους εισαγωγείς είτε να στραφούν σε νέες πηγές είτε να αντιμετωπίσουν την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Tags:
Πετρέλαιο, Δολάριο, Ινδία, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK