10:29 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Χρήματα, ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα: Πάνω από 585.000 αιτήσεις, 3,6 εκατ. οι ωφελούμενοι, ποια τα κριτήρια

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα ξεπέρασαν τις 585.000 δήλωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης ζητώντας «συγγνώμη» για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για 3,6 εκατομμύρια ωφελούμενους έκανε λόγο η Θεανώ Φωτίου.

Πάνω από 585.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα υποβλήθηκαν το πρώτο 24ωρο που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης. Το μέρισμα φέτος αφορά σε 3,6 εκατομμύρια ωφελούμενους, ανέφερε από τη μεριά της, η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet. Το ποσό που διατίθεται ανέρχεται στα 710 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν από 200 έως 1.200 ευρώ, στις 14 Δεκεμβρίου.

Παρότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή, σύντομα τέθηκε εκτός λειτουργίας, για να επανέλθει αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τάγαρης ζήτησε συγνώμη για τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε η πλατφόρμα, ενώ έκανε λόγο για 585.000 αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.

Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται για δεύτερη χρονιά με επίγνωση ότι «επιστρέφουμε στο τμήμα εκείνο του πληθυσμού που φτωχοποιήθηκε από την κρίση, χρήματα από το υπερπλεόνασμα», ανέφερε η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ΑΠΕ. Η ίδια επισήμανε ότι φέτος το μέρισμα αφορά σε 3,6 εκατομμύρια ωφελούμενους.

«Παραλάβαμε το 2015 ένα κράτος διαλυμένο, με 3,9 εκατομμύρια συμπολίτες μας να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού», τόνισε η κ. Φωτίου. «Σήμερα, που οι δείκτες της ανεργίας πέφτουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι θετικοί (2,2%), επανασχεδιάζουμε το κοινωνικό κράτος, με στόχο να αρθούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και το σύνολο των πολιτών να μετέχει στη δίκαιη ανάπτυξη».

Τα κριτήρια για το μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται όσοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ισοδύναμο εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. Η ωφελούμενη μονάδα εντάσσεται στην 1η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, στη 2η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ και στην 3η κατηγορία δικαιούχων, εάν το ισοδύναμο εισόδημά της δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια

Ως προς την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα περιουσίας όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα, μέχρι 31.10.2018, πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 125.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Ως προς την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο: ετήσιος τόκος = 9.000 * κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2017/100.

Ως προς τα περιουσιακά τεκμήρια, από την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:

— Εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

— Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.

— Δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

— Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Επιπλέον, εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια (ασφάλισης, υποβολής φορολογικής δήλωσης, κλπ)

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα, μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα, μέχρι 31.10.2018, δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις:

Για δικαιούχους 67 ετών και άνω, για νοικοκυριά στα οποία ο δικαιούχος ή ο συνυπόχρεος, εφόσον υπάρχει, είναι πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και για μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία ένα τουλάχιστον μέλος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, καθώς και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Δυνατή είναι η οίκοθεν καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχος είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.

Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

Είναι ενημερωμένο το πεδίο του ΑΦΜ στη βάση του ΑΜΚΑ για τον υπόχρεο και συνυπόχρεο, εφόσον υπάρχει,

Tags:
site, ιστοσελίδα, κοινωνικό μέρισμα, Υπουργείο Οικονομικών, Θεανώ Φωτίου, Αναστάσιος Τάγαρης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK