00:59 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ρωσία και Κίνα θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομική τους συνεργασία στον τομέα της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία θεωρεί ότι έχει καταστεί πολύ πιο σημαντικό να δημιουργηθεί μια ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των δύο πλευρών και την εξασφάλιση ενεργειακών δικτύων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο Αντρέι Ντενίσοφ, Πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα.

Ως σημαντικός καταναλωτής ενεργειακών προϊόντων, η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Εφόσον η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής αυτών των προϊόντων, η σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει στην καθιέρωση ασφαλών ενεργειακών σχέσεων, δήλωσε ο Ντενίσοφ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Πεκίνο.

Οι δύο χώρες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων το 2018 και «αυτός ο ειδικός δεσμός θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα», της αυξημένης εξωτερικής πίεσης, σημείωσε ο Ντενίσοφ.

Ο διμερής όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση. Ο πρεσβευτής, μάλιστα δήλωσε πως αναμένεται να φτάσει και θα υπερβεί τον δηλωμένο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους άρχισε να λειτουργεί μια δεύτερη γραμμή του αγωγού πετρελαίου που συνδέει Κίνα και Ρωσία, με συνολικό όγκο 30 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η Κίνα και η Ρωσία ωθούνται προς μια ενεργειακή σύμπραξη από οικονομικούς παράγοντες, καθώς η Ρωσία είναι ένας ενεργειακός γίγαντας και η Κίνα έχει δει την κατανάλωση ενέργειας να αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

«Η ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης με την Κίνα αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε στους Global Times ο Λι Λι, διευθυντής έρευνας της ερευνητικής και συμβουλευτικής εταιρείας ICIS της Σαγκάης.

«Αυτή η διασύνδεση οφείλεται στην αγορά, καθώς οι ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις ενέργειας έχουν δει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων καθώς η προσφορά ικανοποιεί τη ζήτηση", ανέφερε.

Άλλα έργα ορόσημα για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνουν το έργο της ΝΑΝΑΤΕΚ για υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) της Αρκτικής. Η τρίτη φάση ολοκληρώθηκε με συνολική χωρητικότητα 16,5 εκατομμυρίων τόνων.

Το καλοκαίρι του 2018, η πρώτη αποστολή ΥΦΑ πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό λιμάνι Sabetta, το οποίο φιλοξενεί το project ΥΦΑ του Γιάμαλ στη ρωσική Αρκτική, στο κινεζικό λιμάνι Ρουντόνγκ στην επαρχία Τζιάνγκσου της Ανατολικής Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, η ανατολική διαδρομή για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος και οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα αρχίσουν στις 20 Δεκεμβρίου 2019, δήλωσε ο πρεσβευτής.

«Θα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή συνεργασία από την άποψη της κλίμακας και θα παραδώσει 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως», δήλωσε.

Η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποιούν τις συναλλαγές του διμερούς εμπορίου τους σε γιουάν και σε ρούβλι, αλλά περίπου το 15 τοις εκατό των εμπορικών συναλλαγών που έγινε χρήση των νομισμάτων αυτών ήταν σε τομείς όπως η γεωργία και τα μηχανήματα, σημείωσε ο Ντενίσοφ. «Ελπίζουμε ότι αυτός ο μηχανισμός πληρωμών θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες βιομηχανίες, για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε.

Tags:
συνεργασία, αγωγός φυσικού αερίου, οικονομία, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK