19:50 18 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Άγκυρα

Η Τουρκία επιστρέφει στις εισαγωγές Ιρανικού αργού χρησιμοποιώντας την απαλλαγή των ΗΠΑ

© Sputnik / Anton Denisov
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Νοέμβριο του 2018, ταυτόχρονα χορήγησαν προσωρινές απαλλαγές σε αρκετές χώρες, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Τουρκία επανεκκίνησε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, εισάγοντας με ρυθμό περίπου 54.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα να εισάγει μέχρι και 60.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τους κανονισμούς της απαλλαγής από τις αμερικανικές κυρώσεις σε σύγκριση με τα περίπου 200.000 βαρέλια ημερησίως που η χώρα εισήγαγε από το Ιράν πριν από την επιβολή των περιορισμών, το Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία είχε μειώσει τις εισαγωγές της στο μηδέν τους μήνες πριν από το Νοέμβριο, αλλά την ίδια μέρα που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Κίνα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ταϊβάν και η Τουρκία θα λάβουν προσωρινές απαλλαγές 6 μηνών, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό σε περιορισμένες ποσότητες χωρίς να τους επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον, στις 5 Νοεμβρίου 2018, επέβαλε εκ νέου κυρώσεις εναντίον ιρανικών ενεργειακών εταιρειών και τραπεζών, οι οποίες είχαν αρχικά αρθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — JCPOA).

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο του 2018 ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Η κίνηση της Ουάσινγκτον ήταν μονομερής, με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη να την κατηγορούν για την κίνηση αυτή και να εκφράζουν την βούλησή τους να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία.

Tags:
Πετρέλαιο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK