23:21 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές επιρροές

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφοροούν στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο φρόντισε να δώσει ο διοικητής της Τράπζεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υποστήριξε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της».

Στη συνέχεια, όπως διαβάζουμε στο ΑΜΠΕ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Ακολούθως, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε το 2019 έτος προκλήσεων και συνέστησε προσοχή σε τρία μέτωπα καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι όπως είπε ανέφελο.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, αλλά αντίθετα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που απομένουν να γίνουν, να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και, τέλος, να δημιουργηθούν περισσότερο φιλικές συνθήκες φιλικών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Tags:
Ευρωζώνη, Χρέος, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK