02:43 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εθνική Τράπεζα

Υπό αναδιάρθρωση η Εθνική Τράπεζα, δρομολογούνται πωλήσεις θυγατρικών και κόκκινων δανείων

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει την περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και το κλείσιμο υποκαταστημάτων. Τι συμβαίνει με την Εθνική Ασφαλιστική.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, με το 2019 να αποτελεί έτος καμπής για το ιστορικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έδωσε διετή παράταση στην προθεσμία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Εναλλακτικά, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την εισαγωγή της ασφαλιστικής θυγατρικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν το 2020, ενώ στόχος είναι να αποφευχθεί μια αναγκαστική και βιαστική πώληση.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis

Την ίδια ώρα, η τράπεζα καλείται να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης, μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις πωλήσεις των τραπεζικών θυγατρικών σε Κύπρο, Αίγυπτο, ΠΓΔΜ και Ρουμανία.

Κεντρικό σημείο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης συνιστά, όπως είναι σαφές, η άμεση μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6 δισ. ευρώ, μέσω είτε πωλήσεων είτε πλειστηριασμών. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη δρομολογηθεί η πώληση χαρτοφυλακίου «προβληματικών» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 1,6 δισ. ευρώ, ενώ έπεται και η πώληση καταναλωτικών δανείων, αξίας 1 δισ. ευρώ.

Εντός του β' εξαμήνου, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την πώληση επιχειρηματικών δανείων, αξίας 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, στόχος της διοίκηση είναι η περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ο οποίος σήμερα κυμαίνεται σε 9.200. Ως εκ τούτου, εντός του έτους θα «τρέξει» ακόμη ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα συνοδεύεται από κλείσιμο υποκαταστημάτων.

Tags:
ανακεφαλαιοποίηση, ελληνικές τράπεζες, Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK