02:44 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου της Ουκρανίας τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι με την αυξανόμενη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που καταφθάνει στην Ευρώπη εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμετακόμισης του μέσω της Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο όγκο των προμηθειών μας σε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, η οποία πέρυσι έφτασε σε αριθμούς ρεκόρ, άνω των 200 δισ. κυβικών μέτρων και συνεχίζει να αυξάνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες να συνεχιστεί η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υλοποίηση του έργου TurkStream δεν παρεμποδίζεται σε καμία περίπτωση από το άλλο σημαντικό ρωσικό πρόγραμμα, το Nord Stream 2. Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία του ενεργειακού γίγαντα Gazprom θα συζητήσει έναν αριθμό θεμάτων που αφορούν τη συνεργασία με την ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ο αγωγός TurkStream αποτελείται από δύο γραμμές που η καθεμία έχει δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισ. κυβικών μέτρων (556,2 δισ. κυβικά πόδια) ετησίως. Μια γραμμή αναμένεται να προμηθεύει με φυσικό αέριο αποκλειστικά την Τουρκία, ενώ η δεύτερη γραμμή θα μεταφέρει φυσικό αέριο στις χώρες της νότιας Ευρώπης μέσω της Τουρκίας.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί μία κοινοπραξία της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών. Στόχος της είναι να παραδίδει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 55 δισ. κυβικά μέτρα (1,9 τρισ. κυβικά πόδια) ρωσικού φυσικού αερίου. Το έργο έχει γίνει αποδεκτό από ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ συναντά την αντίδραση κάποιων άλλων που πιστεύουν ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να αυξήσει την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Tags:
TurkStream, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK