05:55 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ελλάδα και ευρώ.

«Κόκκινα δάνεια» και νόμος Κατσέλη ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Κόκκινα δάνεια» και ο νέος νόμος Κατσέλη βρίσκονται σήμερα στην ατζέντα των συζτήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, οι οποίο θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Σήμερα το απόγευμα δίνει ραντεβού το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εναρκτήρια συνάντηση, ενώ στις 18:00 η συζήτηση θα περιλαμβάνει τα χρηματοπιστωτικά («κόκκινα δάνεια» και το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη»).

Άλλωστε, τόσο τα παραπάνω ζητήματα, όσο και εκείνα της τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων συνιστούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σοβαρότερα θέματα μεταξύ των 16 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά, συγκεκριμένα, στο νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α΄ κατοικίας, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, την περασμένη εβδομάδα, ότι για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπ'όψιν η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική.

Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε, παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».

Τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή. Αμέσως μετά, το ΔΝΤ (εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή) θα εκδώσει σχετική αναφορά. Την ίδια ώρα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Και ενώ οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα, ο Μάριο Σεντένο αποστέλλει ένα μήνυμα αναγνώρισης για την Ελλλαδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, σε συνέντευξη του στο Euronews, σχολίασε σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο: «Η 20ή Αυγούστου ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί μπήκε τέλος στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη» ανέφερε.

Ο Σεντένο επεσήμανε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από τόσα χρόνια, «είναι πολύ σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό. Τρία προγράμματα, 8 χρόνια, πολλές μεταρρυθμίσεις, πολύ σκληρά μέτρα που όλοι περιμένουμε να μεταφραστούν σε ανάπτυξη, σε κοινωνική συνοχή».

Εντούτοις, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ελλάδα αναλαμβάνει να λύσει μόνη της τελικά όλα τα θέματα και τα προβλήματά της. Δεν θα υπάρξουν άλλα προγράμματα. Αυτό είναι το σημαντικό».

Tags:
οικονομία, τράπεζες, νόμος Κατσέλη, κόκκινα δάνεια, Θεσμοί, Μάριο Σεντένο, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK