ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια σημαντική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού έκρινε πως εάν αλλάξουν επάγγελμά ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Εξαιρούνται για πέντε χρόνια από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν κάνει έναρξη εργασιών σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα, αποφάνθηκε το ΣτΕ

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ βρέθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περίπτωση δικηγόρου ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης και ύστερα από ένα εξάμηνο έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία.

Το 2015 ο ίδιος έκανε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο τη δικηγορία.

Τα δύο πρώτα χρόνια της δικηγορίας τού επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε και στη συνέχεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αν στο παρελθόν είχαν κάνει έναρξη εργασιών αλλά σε διαφορετικό επάγγελμα και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, εξαιρούνται για πέντε χρόνια από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει πέντε χρόνια στην αρχική επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ακόμη αποφάνθηκε ότι αν γίνει διακοπή τής άσκησης επαγγέλματος πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας και στη συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση της πενταετίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο 3986/2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες την πρώτη πενταετία της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Σχετικά:

Προς ρύθμιση οφειλών σε ταμεία, εφορία για όσους είχαν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια
Tags:
τέλος επιτηδεύματος, δικηγόρος, ελεύθεροι επαγγελματίες, μπλοκάκι, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK