02:49 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Nord Stream 2

Γερμανός αξιωματούχος: Οι ΗΠΑ επιτίθενται στον Nord Stream 2 λόγω ενεργειακών συμφερόντων

© Φωτογραφία : Nord Stream 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αμερικανική κριτική για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 απορρέει από το γεγονός ότι η υλοποίηση του έργου αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουάσινγκτον επισήμανε ο συντονιστής της Γερμανικής κυβέρνησης για συνεργασία με τη Ρωσία.

«Είμαι έκπληκτος που ακούω επικριτικά σχόλια του έργου Nord Stream 2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πρεσβεία τους στη Γερμανία, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή τη συζήτηση. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ενσωμάτωσε ρητά την απαίτηση προώθησης του LNG στην πολιτική των κυρώσεων», δήλωσε ο Ντιρκ Βίζε, συντονιστής της Γερμανικής κυβέρνησης για συνεργασία με τη Ρωσία στο κανάλι ARD της Γερμανίας. 

Ο αγωγός φυσικού αερίου ήρθε και πάλι στο προσκήνιο αφού ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ έστειλε επιστολές σε αρκετές γερμανικές εταιρείες νωρίτερα τον Ιανουάριο, υπονοώντας ότι ενδέχεται να υποβληθούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο σχέδιο Nord Stream 2.

Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έκρινε το βήμα ως πρόκληση και παρότρυνε τις εταιρείες να αγνοήσουν αυτές τις απειλές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επανειλημμένα την αντίθεσή τους στο σχέδιο Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ήταν το μέσο πολιτικού ελέγχου που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουάσιγκτον έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να παρεμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου ενώ μάλιστα ενσωμάτωσε μια διάταξη για την εξουδετέρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 στον αντιτρομοκρατικό νόμο της Αμερικανικής αντιπολίτευσης, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Οι ρωσικές αρχές υποστήριξαν με τη σειρά τους ότι η αμερικανική στάση απέναντι στο σχέδιο Nord Stream 2 εξηγείται από την επιθυμία προώθησης των οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και διέψευσε την κατηγορία ότι το έργο μπορεί να έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Το έργο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διασχίζουν τη Ρωσία, τη Βαλτική Θάλασσα και τη δημιουργία κόμβου στη Γερμανία, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία. Το έργο είναι μια κοινοπραξία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom με τη γαλλική Engie, την αυστριακή OMV AG, την Ολλανδική Royal Dutch Shell και τη γερμανική Uniper και Wintershall.

Tags:
αγωγός φυσικού αερίου, Nord Stream 2, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK