22:09 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

«Για έναν θεσμό, του οποίου οι αποφάσεις έχουν αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων, υπάρχει μεγάλο μυστήριο», παρατηρεί η ΜΚΟ, παραπέμποντας στα ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντηντα όσον αφορά στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Για αρκετό μυστήριο και σε κάποιες περιπτώσεις έναν θεσμό — φάντασμα, κάνει λόγο η Διεθνής Διαφάνεια σε έκθεσή της αναφορικά με την απουσία διαφάνειας που χαρακτηρίζει αρκετές φορές το Eurogroup

«Ποιος κυβερνά την Ευρωζώνη; Η ανεπίσημη φύση του Eurogroup και η περιορισμένη διαφάνεια των αποφάσεών της καθιστά δύσκολη την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ωστόσο, γνωρίζοντας ποιος κρατάει τα ηνία είναι το βασικό προαπαιτούμενο για τη δημοκρατική ανάληψη ευθυνών». Αυτό αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας που εξετάζει τον βαθμό, κατά τον οποίο το Eurogroup «λογοδοτεί» για τις αποφάσεις του. 

«Για έναν θεσμό, του οποίου οι αποφάσεις έχουν αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων, υπάρχει μεγάλο μυστήριο όσον αφορά στο Eurogroup», αναφέρει συγκεκριμένα η ΜΚΟ, κάνοντας μνεία στις χώρες που κλήθηκαν να εφαρμόσουν προγράμματα διάσωσης στη διάρκεια της ευρω-κρίσης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία). «Είναι ένα δράμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την περίπτωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον εθνικό προϋπολογισμό της Ιταλίας», σχολιάζει η έκθεση. 

Το Eurogroup συνιστά, όπως εξηγεί η έκθεση, τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και παρ'ότι διεξάγει συνεντεύξεις Τύπου, εκδίδει ανακοινώσεις Τύπου και δημοσιεύει το ημερήσιο πρόγραμμα, υπό ένα άλλο πρίσμα, όπως παρατηρεί η Διεθνής Αμνηστία, εμφανίζεται άυλο, αβάσιμο, ακόμη και σαν «φάντασμα». 

«Δεν διοικείται από τις συνθήκες της ΕΕ, τα μέλη του κάποιες φορές ισχυρίζονται ότι δεν λαμβάνουν καμία απόφαση, δεν έχει προσωπικό, ούτε και έδρα. Ίσως είναι ο μοναδικός μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών που δεν έχει λογαριασμό στο Twitter», επισημαίνει μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι αν και βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, το Eurogroup δεν έχει τη δικαιοδοσία να λαμβάνει αποφάσεις, αποφάσεις του υιοθετούνται από το Συμβούλιο της ΕΕ χωρίς περαιτέρω συζήτηση και ακόμη και στις περιπτώσεις που χρειάζεται ψηφοφορία, συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί της Ευρωζώνης, ήτοι τα μέλη του Eurogroup. 

Στην έκθεση, οι αναφορές στην Ελλάδα είναι αρκετές. Μεταξύ άλλων, θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πώς και γιατί το Eurogroup συνέκλινε στην άποψη ότι η δημοσιονομική λιτότητα ήταν η μόνη επιλογή για την Ελλάδα; Ποιος απεφάνθη ότι το χρέος της Ελλάδας ήταν βιώσιμο; Ποιοι θεσμοί κατέθεσαν ανάλυση στηρίζοντας αυτές τις απόψεις και ποιοι διαφώνησαν;».

Αν και όπως λέει, κάποια από τα παραπάνω έχουν απαντηθεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις παραμένει ασαφές το πώς προέκυψαν αυτές οι αποφάσεις. 

«Θα υπάξουν κρίσιμες καταστάσεις στο μέλλον — ακόμη και μία νέα κρίση — και το Eurogroup θα λάβει και πάλι αποφάσεις με μεγάλες επιπτώσεις», υπογραμμίζει η ΜΚΟ, τονίζοντας την ανάγκη τα κοινοβούλιο και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πληροφορίες, προκειμένου να μπορούν να εξετάσουν τις αποφάσεις του Eurogroup, όχι μόνο μετά από χρόνια αφ'ότου έχουν ληφθεί, αλλά σε πραγματικό χρόνο. 

Tags:
Οικονομική κρίση, μνημόνια, Ευρωζώνη, Διεθνής Διαφάνεια, Eurogroup
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK