16:18 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πετρελαιοφόρο πλοίο

ΔΝΤ: Παραμένει ασταθής η παγκόσμια αγορά του πετρελαίου μετά το 2014

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι σημαντικότεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο δεν αναμένουν να ανακάμψουν από το δημοσιονομικό σοκ που αντιμετωπίζει η μαζική πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου το 2014.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά απρόβλεπτες.

Κατά την επικεφαλής του ΔΝΤ αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικότεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα τα δημοσιονομικά τους σχέδια και να έχουν έτοιμες στρατηγικές έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενδεχόμενης νέας πετρελαϊκής κρίσης.

Επιπλέον το ΔΝΤ παρατήρησε ότι η διεθνής αγορά ενέργειας παραμένει ιδιαίτερα ασταθής λόγω της αύξησης της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και πιθανών διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σε ομιλία της σε συνέδριο στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το μέλλον της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα φωτεινό, λόγω του συνδυασμού παραγόντων ανοδικών και αρνητικών.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε τις οικονομίες που βασίζονται στο πετρέλαιο ενάντια στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, λέγοντας ότι τα έσοδά τους από πετρέλαιο ενδέχεται να βυθιστούν ξανά.

«Μια μικρή ανάπτυξη συνεχίζεται, αλλά οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια τα δημοσιονομικά έσοδα στις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο έχουν βελτιωθεί, προκαλώντας την ανάγκη για αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού από τις κυβερνήσεις.

Η Λαγκάρντ πρότεινε ότι τέτοια σχέδια θα πρέπει να τεθούν σε αναμονή λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το πού θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.

Στα Εμιράτα, η ανάπτυξη στον τομέα των μη πετρελαιοειδών αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,9% φέτος και σε 4,2% το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου υποστήριξε την οικονομική ανάπτυξη των ΗΑΕ.

Ωστόσο, μια άλλη ενδεχόμενη σύγκρουση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία στα Εμιράτα, όπου πολλές εταιρείες εκτίθενται τώρα σε υψηλότερο επίπεδο χρέους από ό, τι το 2014.

Tags:
Πετρέλαιο, ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK