16:16 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε χαμηλό έξι ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας

© AFP 2019 / Tolga Akmen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Για το σύνολο του 2018, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ η τριμηνιαία ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο.

Σημαντική επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2018 να αποδεικνύεται η ασθενέστερη των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκε στο 1,4% του ΑΕΠ — έναντι 1,8% το 2017 — διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Είναι ενδεικτικό ότι — σε τριμηνιαία βάση — η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 0,2% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις οφείλονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην κάμψη των εξαγωγών και στην επιδείνωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος, εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς το ζήτημα του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από δύο μήνες, πριν την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να αναζητεί τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων για το σχέδιο εξόδου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες — στο 1,2% του ΑΕΠ — την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από την ύφεση του 2009.

Σχετικά:

Ο ΥΠΑΜ της Βρετανίας θέλει η χώρα να αυξήσει την στρατιωτική της ισχύ μετά το Brexit
Πάνω από το 50% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί αναβολή του Brexit
Διαβουλεύσεων συνέχεια για το Brexit, δεν βλέπουν σημαντική πρόοδο οι Βρυξέλλες
Συνάντηση της Μέι με τον Γιουνκέρ την Πέμπτη για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο του Brexit
Γιούνκερ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία σε περίπτωση «σκληρού» Brexit
Tags:
Ανάπτυξη, οικονομία, Brexit, Brexit, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK