02:48 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα 900 ευρώ αυξάνει η ισπανική κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό, προχωρώντας σε ένα οικονομικό στοίχημα που μένει να δείξει τι συνέπειες θα σημάνει για την οικονομία της χώρας και εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Έντονη δημόσια συζήτηση έχει πυροδοτήσει στην Ισπανία η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% που δρομολογεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, θυμίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας. 

«Η Μαδρίτη ακολουθεί άλλες κυβερνήσεις από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, την Ελλάδας, μιας καναδικής περιφέρειας και κάποιων αμερικανικών πολιτειών, που αύξησαν τον κατώτατο μισθό για να ξεκινήσουν μία ευρύτερη αύξηση των μισθών, οι οποίοι έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα παρά την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει συγκεκριμένα το Bloomberg, κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου αύξηση, αλλά και ένα σημαντικό οικονομικό πείραμα. 

Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο θα ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις προσλήψεις, την ώρα που η αντιπολίτευση και στελέχη επιχειρήσεων αναφέρουν ότι η αύξηση δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει τις χιλάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους. 

Πρόκειται ειδικότερα για αύξηση από τα επίπεδα των 736 ευρώ στα 900 ευρώ και εκτιμάται ότι θα αφορά στο 8% των εργαζομένων στην Ισπανία, ή 1,2 εκατ. εργαζομένους. 

Ωστόσο, πέρα από τις αντιδράσεις από μέρους των επιχειρήσεων, προειοδοποίηση απευθύνει και η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, η οποία επισημαίνει ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει σχεδόν 125.000 θέσεις εργασίας φέτος. Ο φορέας παρακολούθησης του προϋπολογισμού AIReF κάνει λόγο για τον κίνδυνο απώλειας 40.000 θέσεων εργασίας, ενώ η ισπανική τράπεζα BBVA εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός των θέσεων θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 160.000 θέσεις εργασίας που μπορούν να αφανιστούν. 

Μία ακόμη ανησυχία αφορά και στον χρόνο, κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα το μέτρο, καθώς η Ισπανία, μαζί με το σύνολο της Ευρώπης, οδεύει προς την επιβράδυνση της οικονομίας. 

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει σίγουρα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος», λέει η αναλύτρια της Moody's, Kathrin Muehlbronner.

Tags:
απασχόληση, θέσεις εργασίας, κατώτατος μισθός, Ισπανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK