21:38 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Gazprom και η Naftogaz έχουν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη από τον Ιούνιο του 2014, όταν η Gazprom απαίτησε από την Ουκρανία να προπληρώνει για το αέριο που θα παραλαμβάνει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ουκρανικής εταιρείας Naftogaz Αντρέι Κομπόλεφ δήλωσε ότι αναμένει πως το Σουηδικό Εφετείο Svea θα διατάξει σύντομα το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom να πληρώσει 2,56 δισ. δολάρια στη Naftogaz.

«Πολλές δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις στην Ολλανδία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ακροάσεις για την αναγκαστική πώληση περιουσιακών στοιχείων της Gazprom. Είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε θετικές αποφάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και την ανάκτηση των χρημάτων από την Naftogaz, αναμένουμε ότι αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Κομπόλεφ αργά τη Δευτέρα, όπως μεταδίδεται από το κανάλι ICTV της Ουκρανίας.

Η Gazprom και η Naftogaz έχουν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη από τον Ιούνιο του 2014, όταν η Gazprom απαίτησε από την Ουκρανία να προπληρώνει για το αέριο που θα παραλαμβάνει, αναφέροντας το τεράστιο χρέος της από το φυσικό αέριο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018, το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης εν μέρει ικανοποίησε τη Naftogaz για την υποτιθέμενη παράλειψη της Gazprom να προμηθεύσει τους συμφωνημένους όγκους φυσικού αερίου για διαμετακόμιση και διέταξε τη Gazprom να καταβάλει 4,63 δισ. δολάρια στην ουκρανική εταιρεία. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη του ποσού που είχε χορηγηθεί προηγουμένως στη Gazprom σε σχέση με τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, η αντιστάθμιση των υποχρεώσεων είχε ως αποτέλεσμα την υποχρέωση της Gazprom να καταβάλει 2,56 δισ. δολάρια.

Η Gazprom άσκησε έφεση στο Εφετείο της Σουηδίας, το οποίο διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου. Ωστόσο, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα αρχίσει να διεκδικεί την αποζημίωση μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tags:
φυσικό αέριο, Naftogaz, Gazprom, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK