23:39 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Η Τράπεζα της Ελλάδος

Κοντά σε συμφωνία για προστασία της α' κατοικίας έως 120.000 ευρώ

© AFP 2019 / Sakis Mitrolidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμβιβαστική λύση για τον μόνιμο μηχανισμό προστασίας της α' κατοικίας. Μήνυμα για εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τον επικεφαλής του ESM.

Κοντά σε συμβιβαστική λύση για τον μόνιμο μηχανισμό προστασίας της α' κατοικίας φέρεται να βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες, ενόσω αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη (28 Φεβρουαρίου).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρίσιμο όριο προστασίας της α' κατοικίας αναμένεται να οριστεί στα 120.000 ευρώ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Στο τραπέζι έχει τεθεί και το ενδεχόμενο προστασίας της κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα της αντικειμενικής αξίας, με τη χρήση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, υπήρξε συμφωνία για τη μη περαιτέρω παράταση του νόμου Κατσέλη και την υπερψήφιση του νέου καθεστώτος πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην υπάρξει «κενό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των τραπεζών δέχθηκαν την προστασία της α' κατοικίας τόσο ως προς τα στεγαστικά δάνεια, όσο και ως προς τις καθυστερημένες οφειλές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εγγυήσεις α' κατοικίας.

Στο μεταξύ, μετά το πέρας του χθεσινοβραδινού Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε λόγο για «σκληρή δουλειά» της ελληνικής κυβέρνησης και «σημαντική πρόοδο» ως προς την πορεία υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Υπενθύμισε δε, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των αναγκαίων δράσεων θα συνεπάγεται την απελευθέρωση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Το σχετικό θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά:

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας, προχωρούν οι διεργασίες
Μπαράζ νομοθετημάτων στη Βουλή: Από την πΓΔΜ έως την προστασία της α' κατοικίας
Προστασία α΄ κατοικίας: Η εμπορική αξία κριτήριο για τον νέο «νόμο Κατσέλη»
Tags:
πρώτη κατοικία, τράπεζες, ESM, Eurogroup, Κυβέρνηση, Κλάους Ρέγκλινγκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK