07:28 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ράβδοι χρυσού

Να πάρει τον έλεγχο του χρυσού από τα «χέρια» της κεντρικής τράπεζας θέλει ο Σαλβίνι

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
2 0 0

Ο Ματέο Σαλβίνι, τις προηγούμενες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας, λόγω αποτυχίας αποτροπής της εγχώριας τραπεζικής κρίσης.

Τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού της Ιταλίας θέλει να αφαιρέσει από την κεντρική τράπεζα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

«Ο χρυσός είναι ιδιοκτησία του ιταλικού λαού, κανενός άλλου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε δε, υπέρ της αντικατάστασης της διοίκησης της Τράπεζας της Ιταλίας, επικαλούμενος την αποτυχία αποτροπής της εγχώριας τραπεζικής κρίσης.

«Είμαστε σ' αυτό το σημείο, επειδή αυτός που έπρεπε να εποπτεύσει, δεν επόπτευσε» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι «απατεώνες» που προκάλεσαν ζημιά στους Ιταλούς καταθέτες, θα πρέπει να «καταλήξουν στη φυλακή για πολύ καιρό».

Χθες, δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa» γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας επιζητάει την πώληση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, με στόχο τη χρηματοδότηση επιπλέον κρατικών δαπανών και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, η οποία σχεδιάζεται για το 2020.

Ο Σαλβίνι, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν έχει προς το παρόν μελετήσει λεπτομερώς αυτή την επιλογή, αλλά «ενδεχομένως πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιδέα».

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, στενός οικονομικός συνεργάτης του ηγέτη της Λέγκα του Βορρά, απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση ενός νόμου, ο οποίο θα διασφαλίζει ότι το ιταλικό κράτος, και όχι η Τράπεζα της Ιταλίας, θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως ο τελικός κάτοχος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας.

«Κανένας δεν θέλει να πουλήσει τους ράβδους. Το αντίθετο, εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε τους άλλους από τα έχουν τα χέρια τους στον χρυσό» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Σαλβίνι.

Η Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών, απώλεσε το αποκλειστικό προνόμιο άσκησης των αντιμονοπωλιακών ελέγχων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς από το 2015, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ασκείται από κοινού με την ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Τράπεζα της Ιταλίας παραμένει ως ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, διαθέτοντας 2.452 τόνους.

Σχετικά:

Η Ιταλία εξετάζει τη χρήση αποθεμάτων χρυσού για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ
Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ιταλία δέχθηκε ο Πούτιν
Γαλλίδα υπουργός για ένταση με Ιταλία: Η «ώρα του παιδιού» τελείωσε
Tags:
τράπεζα, αποθέματα, χρυσός, Ματέο Σαλβίνι, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK