06:34 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Map of Nord Stream, which runs from Russia's Vyborg through the Baltic Sea to Greifswald, northeastern Germany.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

© Φωτογραφία: Samuel Bailey
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Νωρίτερα το Βερολίνο χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή οδηγία που ενέκρινε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ως ένα «ισχυρό σήμα» προς τους επικριτές του έργου.

Η Γερμανία δεν έχει συνάψει κανενός είδους συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφορικά με το έργο Nord Stream 2 ως αντάλλαγμα για την αγορά αποθεμάτων Αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία» τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε Γερμανο — αμερικανικό συνέδριο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Αλτμάιερ, η Γερμανία συνεχίζει να έχει μια τριπλή προσέγγιση στα ζητήματα ενέργειας. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των προμηθευτών αερίου (συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG), στην κατασκευή του Nord Stream 2 και στη διασφάλιση των ροών αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2019.

«Η πρόθεση της Γερμανίας να προμηθεύεται από διάφορες πηγές αέριο, είναι εντελώς ανεξάρτητη με άλλα ζητήματα», τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα αλλάξει τη νομοθεσία του για να εντάξει σε αυτήν υποδομές LNG και πως αναμένει να δει την κατασκευή τουλάχιστον δυο τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία. Όλα αυτά, τόνισε, θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων από διαφορετικές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τους κανονισμούς και τους όρους που σχετίζονται με τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η συμφωνία ορίζει ότι το Βερολίνο θα καθορίσει το ίδιο τους όρους υπό τους οποίους θα λειτουργεί το έργο.

Για τον Nord Stream 2 γίνεται με την σύμπραξη του ρωσικού κολοσσού της Gazpromα και μιας ομάδας ενεργειακών εταιριών της δυτικής Ευρώπης και αφορά την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην βορειοανατολική Γερμανία.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορεί να μεταφέρει ετησίως επιπλέον 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτοντας παραδοσιακές διαδρομές όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.

Η Πολωνία, η Δανία και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την κατασκευή του αγωγού. Η Πολωνία προειδοποιεί για ρωσική «απειλή» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και οι ΗΠΑ προσδοκά στην αύξηση των πωλήσεων του δικού της, πιο ακριβού LNG στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν μάλιστα απειλήσει με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρίες που συμμετέχουν στον Nord Stream 2.

Σχετικά:

Βερολίνο για «Nord Stream 2»: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό
Μόσχα: Οι απόπειρες να παρεμποδιστεί το έργο του Nord Stream 2 θα αποτύχουν
Μέρκελ: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία της Ε.Ε. για τον «Nord Stream 2»
Tags:
Nord Stream 2, LNG, Πίτερ Αλτμάιερ, Γερμανία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK