22:53 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τις απόψεις τους για το θέμα των εμπορικών σημάτων και κατά πόσο κινδυνεύει η «ταυτότητα» των ελληνικών προϊόντων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών εκθέτουν οι ευρωβουλευτές Παπαδημούλης και Καϊλή, ο επικεφαλής του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων.

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να έδωσε λύση στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά το ζήτημα του brand «Μακεδονία» (ήτοι ποιοι και πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο σε εμπορικά σήματα ή επωνυμίες) δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι τα Σκόπια έχουν χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ωστόσο, όσον αφορά στα προϊόντα και στα εμπορικά σήματα, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από μέρους των δύο πλευρών. 

Σημειωτέον ότι η χώρα μας «πάλεψε» για σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου να διασφαλίσει την ονομασία προέλευσης της φέτας. Για το ευαίσθητο αυτό θέμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, μίλησε στο Sputnik ο επικεφαλής του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κ. Κώστας Σπυρόπουλος: «Υπάρχουν ακόμη 20 είδη τυριού που προστατεύονται στην Ελλάδα, από το Ανεβατό μέχρι τη Ξινομυζήθρα… Έχουμε τρία ελληνικά κονιάκ που προστατεύονται, όπως και δεκάδες ποιοτικά κρασιά, με ποικιλίες σταφυλιών, οργανοληπτικό χαρακτήρα και φυσικά γεωγραφική προέλευση». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ατζέντα των προϊόντων, για τα οποία θα κληθούν να συζητήσουν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, περιλαμβάνεται και το τσίπουρο. Το θέμα αγγίζει, ακόμη και τα τυριά, αρωματισμένα ποτά και άλλα τρόφιμα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε στο Sputnik ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι προστατευμένα. 

«Η Συμφωνία δεν επηρεάζει τα ελληνικά προϊόντα με την ένδειξη ''Μακεδονία''. Όλα τα ελληνικά προϊόντα προστατεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούνται από ελληνικές εταιρείες, σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, και περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» προστατεύονται πλήρως, περιλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων και των εμπορευμάτων. 

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μίλε Μποζνιακόφσκι, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι εμφανές, αλλά ασφαλώς οι ειδικοί πρέπει να συνομιλήσουν, ειδικά όσον αφορά στον τομέα των τροφίμων, όπου υπάρχουν πολλά προστατευμένα ονόματα και προστασία προέλευσης στην Ελλαδα», παρατήρησε ο ίδιος μιλώντας στο Sputnik. 

Η ευρωβουλευτής κυρία Καϊλή εκφράζει, άλλωστε, την ανησυχία της για τη Συμφωνία, αν και εκτιμάει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ήδη προστατευμένα προϊόντα. 

«Όλα τα προϊόντα που προστατεύονται θα παραμείνουν ως έχουν. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε ειδική επιτροπή για όλες τις διαφωνίες. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έκανε ένα τεράστιο λάθος που θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, ανοίγοντας το Κουτί της Πανδώρας», υπογράμμισε η ίδια στο Sputnik. 

Πάντως, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως μία «πολύ θετική εξέλιξη». «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε στενά με τους γείτονές μας στη Βαλκάνια και να ανανεώσουμε ολόκληρη την περιοχή για το κοινό καλό, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας (…)», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, εμπορικά σήματα, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπαδημούλης, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK