12:52 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μια σειρά από αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει, στην τελευταία έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «αστάθειας», σε περίπτωση που εκροχιαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που καταδεικνύει τον κίνδυνο για επιβολή αυστηρότερων capital controls, όπως τονίζει.

Πρόοδο σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που προειδοποιεί, εντούτοις, για τον κίνδυνο που εγείρει ενδεχόμενος εκτροχιασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Μάλιστα, ο οίκος κρούει τον «κώδωνα» για τον συνεχιζόμενο, αν και μικρότερο, κίνδυνο επιβολής αυστηρότερων capital controls στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει κινδύνους για τα αποτελέσματα που θα φέρει η δημοσιονομική προσαρμογή του 2019 — 2020, κάνοντας μνεία στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών των συντάξεων το 2012 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 που εκκρεμεί. 

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται και στους κινδύνους που αναδύονται από τον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα, ο Fitch σημειώνει ότι αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί στο 46,7% τον Σεπτέμβριο του 2018, από το 47,2% τον Δεκέμβριο του 2017, χρειάζονται περαιτέρω ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ειδάλλως θα αποδειχθεί δύσκολη η μείωση των μη εκυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε ρυθμό που θα υποστηρίζει την καλλιέργεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Πέρα από τα «κόκκινα» δάνεια, μεταξύ των αδύναμων σημείων της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αναφέρει επίσης τα υψηλά επίπεδα του χρέους της, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη τάση ανάπτυξης του ΑΕΠ που κρίνεται αδύναμη (λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της χαμηλής παραγωγικότητας στον τομέα της απασχόλησης, όπως σημειώνει).

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων παραμένουν υποτονικές, παρά την ήπια πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία. 

Tags:
δημοσιονομική προσαρμογή, ιδιωτικοποιήσεις, οικονομία, επενδύσεις, κόκκινα δάνεια, capital controls, Χρέος, Fitch, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK