16:29 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Για την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο που κλειδώνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για την Κύπρο που εδραιώνει την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10.

Ακόμη, μιλώντας στο στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, σημείωσε πως δεν πρέπει «να προχωρούμε σε μεγάλες δηλώσεις».

«Θεωρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και όχι μόνο η Κύπρος μέσα από τη συνεργασία των κρατών της περιοχής μπορεί να αναπτυχθεί ως μια βασική ενεργειακή περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επωφεληθούν τα κράτη της περιοχής, αλλά να επωφεληθεί η ίδια η ΕΕ, αφού δύναται να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την ίδια την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν πρέπει να «παρασυρθούμε από τα θετικά αποτελέσματα», είτε αυτά αφορούν την γεωπολιτική διάσταση αλλά και την οικονομική διάσταση.

Έκανε επίσης γνωστό πως συζητείται ένα νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί ένα ταμείο υδρογονανθράκων.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ExxonMobil ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ενδεχομένως θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση, που μπορεί να δώσει και κάποια καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικά με την ποσότητα και ποιότητα του κοιτάσματος σημείωσε πως η ποιότητα του είναι πολύ καλή και οι προοπτικές για αξιοποίησή του είναι πάρα πολύ υψηλές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μίλησε ακόμη και για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

«Χθες αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και με τη γαλλική Total και την ιταλική Εni για κάποια άλλα τεμάχια στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, έτσι ώστε να προχωρήσει ο ενεργειακός μας σχεδιασμός», δήλωσε.

Αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου διευκρίνισε πως μια τέτοια εξέλιξη «θα είναι ό,τι καλύτερο για εμάς» αλλά «ο στόχος δεν είναι μόνο να χτίσεις έναν τερματικό, αλλά να είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου».

Κληθείς να σχολιάσει μια πιθανή αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας σημείωσε πως η γεώτρηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει η όποια παρεμπόδιση από πλευράς Τουρκίας.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία που είχαμε με την προσπάθεια της ιταλικής Eni να προχωρήσει σε γεώτρηση, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό λόγω της παράνομης αντίδρασης από πλευράς Τουρκίας», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως όποια και αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας η Κύπρος δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων, καθώς «οι ενέργειες που πράττουμε είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Όλες αυτές οι εταιρείες γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά την προσέγγιση της Τουρκίας, γνώριζαν αυτή την προσέγγιση πολύ πριν έλθουν να επενδύσουν στην Κύπρο και το γεγονός ότι επέλεξαν να έλθουν είναι η καλύτερη απάντηση προς οποιονδήποτε αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα […] Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων ή αντιπαραθέσεων που στην ουσία θα δημιουργεί και μια εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή μια προσπάθεια "γκριζοποίησης" των όποιων ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθούν προοπτικές που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, κάτι, που όπως είπε, θα επιτρέψει και στην Τουρκία να συμμετέχει σε όλα τα θέματα συζήτησης και όχι μόνο στα ενεργειακά

«Στο τέλος της ημέρας δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη Γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι ένα κράτος γείτονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτιμούμε σαφώς με τους γείτονές μας να έχουμε καλές σχέσεις, αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας έκανε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σχετικά:

Η Κύπρος θέλει να μετέχουν ρωσικές εταιρείες στις γεωτρήσεις και να αρθεί το εμπάργκο
Νέα πρόκληση: Ως μέρος της Τουρκίας η Κύπρος σε αφίσα του Τουρκικού υπ. Άμυνας (εικόνα)
Η στιγμή που το γεωτρύπανο τρυπάει τον «Γλαύκο» στην κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)
Tags:
κοίτασμα, φυσικό αέριο, ENI, Total, ΑΟΖ, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK