01:54 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μετά το 2025 θα μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί εμπορικά το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον «Γλαύκο-1» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Θα χρειαστούν χρόνια για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στον «Γλαύκο-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμά ο Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Μιλάμε για κάτι το οποίο θα γίνει ως το 2025-2026, γιατί αυτή είναι η φυσική διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια δυνητικής εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος», δήλωσε ο κ. Τσακίρης

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Κύπρου και η εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσαν την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (TCF). Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Είναι ένα κοίτασμα, το οποίο —αν επιβεβαιωθεί τελικά, γιατί θα απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία και πιστοποίηση μέσω μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης το επόμενο έτος- αυξάνει την πιθανότητα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το 2025 με 2026 να μπορεί να δεσμεύσει αέριο, ούτως ώστε να εξαχθεί το αέριο», εξήγησε ο κ. Τσακίρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο» του ΑΠΕ.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ακούσει πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει μέσα στο 2020. Όμως, «από εκεί και πέρα είναι πολλά τα χρόνια, τα οποία χρειάζονται για να μπορεί να μετατραπεί η γεώτρηση αυτή από πιστοποιημένο κοίτασμα σε κοίτασμα παραγωγής — όχι πριν από το 2025», τόνισε.

Ερωτηθείς για το μέγεθος του κοιτάσματος, εκτίμησε ότι «ποσοστό το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί είναι τα 5,5 τρισ. κυβικά και όχι τα 8, καθώς το μικρότερο μέγεθος εμβέλειας είναι αυτό που είναι πλησιέστερα και έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης, έχει 75% όπως συνήθως συμβαίνει».

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αυτό θα το γνωρίζουμε «σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα» οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση βιωσιμότητας μιας δυνητικής επένδυσης ενός τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Για να συμβεί αυτό «χρειαζόμαστε χονδρικά άλλα 5 τρισ. κυβικά πόδια, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν υφίστανται», πρόσθεσε.

Tags:
κοίτασμα, φυσικό αέριο, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK