10:21 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μειωμένη κατά 50% προβλέπεται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου, καθώς από τη μία οι καιρικές συνθήκες και από την άλλη ο δάκος, προκάλεσαν ζημιές στις ελιές.

Κακές διαγράφονται οι επιδόσεις της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση, φέτος, μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι σε κάποιες περιοχές.

«Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου», είπε συγκεκριμένα στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Όσον αφορά στους λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εξέλιξη, μεταξύ άλλων είναι και οι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η κόπωση των δένδρων, καθώς όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δε μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές».

Την ίδια ώρα, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, υπάρχει και ποιοτικό πρόβλημα λόγω του δάκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ, «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν αρκετά από τα ελαιόδεντρα».

Μεγάλα είναι, άλλωστε, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της Ιταλίας, καθώς και εκεί η απώλεια αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 50%, όπως και στην Ελλάδα. Αντίθετα, η παραγωγή στην Ισπανία είναι εξαιρετική όπως λέει ο κ. Αντωνιάδης και σημειώνει πως αυτό το γεγονός «ασφαλώς και πιέζει την τιμή στα επίπεδα τα σημερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Tags:
καιρός, κακοκαιρία, ελαιόλαδο, λάδι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK