01:18 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η συνεργασία Ευρώπης - Ρωσίας για τον Nord Stream 2 αποτελεί εδώ και καιρό πρόσκομμα στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ με την κυβέρνηση του Τραμπ να πιέζει σκληρά τις Βρυξέλλες να στραφούν στο ακριβό αμερικανικό LNG.

Μετά από χρόνια αποτυχημένων επιχειρήσεων να πείσει την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία να σταματήσει το σχέδιο του Nord Stream 2, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στραφούν προς την επιβολή κυρώσεων γι' αυτό, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν μέσω τροποποιήσεων του νόμου για την αντιμετώπιση αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATSA), ο οποίος επί του παρόντος χρησιμοποιείται για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τους επενδυτές του έργου και τις εταιρείες που μισθώθηκαν για την τοποθέτηση σωλήνων για τον αγωγό, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διατήρησε την ανωνυμία του και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την κατασκευή του Nord Stream 2 ως ασύμβατη με την στρατιωτική ομπρέλα για την Ευρώπη που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Στις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε η Γερμανία να εγκαταλείψει τις ενεργειακές συμβάσεις με τη Ρωσία.

«Άνγκελα, πρέπει να σταματήσετε να αγοράζετε φυσικό αέριο από τον Πούτιν», φέρεται να είπε ο Τραμπ.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στην Wall Street Journal, ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού ΕΕ-Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν μόνο τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά θα οδηγήσουν στην αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με όλη την Ευρώπη.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα καταβάλει καμία προσπάθεια να ολοκληρώσει την κατασκευή του Nord Stream 2.

Στο παρελθόν, ο Τραμπ δημοσίως κατηγόρησε την Ευρώπη για την πληρωμή για ρωσικό φυσικό αέριο ενώ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να την προστατεύσει από τη φερόμενη ρωσική επιθετικότητα. Κάλεσε την Ε.Ε. να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο και να στραφεί στο πιο ακριβό αμερικανικό LNG. Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αποκλείσει τη χρήση LNG, δεν υποστήριξαν ούτε την ιδέα της εγκατάλειψης του αγωγού, σημειώνοντας ότι υπάρχει οικονομική ανάγκη για την ύπαρξή του.

Η Μόσχα είναι αντίθετη με την πολιτικοποίηση του σχεδίου του Nord Stream 2, τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά εμπορικό εγχείρημα. Η Ρωσία έχει επίσης απορρίψει τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι ο αγωγός θα επηρεάσει αρνητικά τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, σημειώνοντας ότι το να υποχρεώνεται η ΕΕ να αγοράζει αμερικανικό αέριο σε τιμή 30% υψηλότερη, επίσης δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Tags:
υγροποιημένο αέριο (LNG), αγωγός φυσικού αερίου, κυρώσεις, φυσικό αέριο, Nord Stream 2, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Ευρώπη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK