ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Χωρίς να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας η συνεδρίαση του Eurogroup. Η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 5 Απριλίου.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της της Καθαράς Δευτέρας η συνεδρίαση του Eurogroup δίχως να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Η απόφαση αναβλήθηκε για το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στο Eurogroup ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα. Οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Βασικό «αγκάθι» στην απόφαση που θα επιτρέψει την εκταμίευση του ποσού παραμένει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με την πηγή, διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές από το υπ. Οικονομικών, στο Eurogroup υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με το μόνο που απομένει να είναι η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κατά τις ίδιες, μάλιστα, πηγές είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έως το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου.

Στο Eurogroup τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

Σεντένο: Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για την «καλή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί σε ορισμένους τομείς, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, όπως είπε, το νέο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας «δεν έχει ακόμη πλήρως συμφωνηθεί».

«Έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος π.χ. σε μέτρα για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της υγείας και σε άλλους σημαντικούς τομείς», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, αναφέροντας επίσης τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη μερικά σημεία που θα πρέπει να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Το κύριο θέμα είναι ένα νέο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακόμη πλήρως συμφωνηθεί με τους θεσμούς», τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

Ωστόσο, εάν όλα ρυθμιστούν, «θεωρούμε ότι στην επόμενη μας συνάντηση θα συζητήσουμε την αποδέσμευση ενός περαιτέρω ποσού χρηματοδότησης της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Κάλεσε, δε, το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου να εξετάσει το σχήμα που αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

«Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τις δεσμεύσεις" που έλαβε μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ χαιρέτισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου λέγοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με την επιστροφή στην ομαλή πρόσβαση στις αγορές.

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» για τον νόμο Κατσέλη, υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι θα διασφαλίζει την προστασία των ευάλωτων ομάδων αλλά όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας το γενικότερο κλίμα «πολύ θετικό».

Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Πρόσθεσε, όμως, ότι το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη «σαφήνεια» για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Ο Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δεν σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο της συμφωνίας αλλά θα φτάσουμε», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε να μην «δραματοποιούμε» τις καταστάσεις, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο «αγκάθι» που να μπλοκάρει τη συμφωνία, αλλά ότι χρειάζονται μόνο κάποιες «τεχνικές διευκρινίσεις».

Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα εν λόγω κεφάλαια δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ότι ο ESM αναμένει το «σήμα» από το Eurogroup προκειμένου να τα αποδεσμεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Πρόοδος στις συζητήσεις για τον νόμο Κατσέλη, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Το γεγονός ότι το Eurogroup δεν θα άναβε το «πράσινο φως» στην Ελλάδα είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

«Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωνε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις για τον νέο νόμο Κατσέλη, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί εκτιμούσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα».
Tags:
νόμος Κατσέλη, εκταμίευση, πρώτη κατοικία, EuroWorking Group, Eurogroup, Μάριο Σεντένο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Πιερ Μοσκοβισί, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK