Αγροτικό συλλαλητήριο.

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το μισό εισόδημα των ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και άλλο το μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, ενώ από επιδοτήσεις και ενισχύσεις καλύπτεται το μισό εισόδημα των αγροτών της χώρας, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Copa Cogeca Πέκα Πεσόνεν.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη».

Ο γενικός γραμματέας της «ενωμένης φωνής των αγροτών και των συνεταιρισμών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναγνώρισε ότι υπήρξαν «κάποιες θετικές εξελίξεις στα εθνικά αγροτικά εισοδήματα», ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτά βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μισό από το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και άλλο το μισό από την αγορά. Και πάλι όμως βρίσκεται κάτω από το μέσο μισθό που λαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 2016 μόλις το 5,8% από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ήταν κάτω των 35 χρόνων, και σημείωσε ότι «η γεωργία σήμερα στην Ελλάδα είναι επιχείρηση των ηλικιωμένων για αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες».

Tags:
συνεταιρισμοί, αγρότες, αγροτικά προϊόντα, εισόδημα, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK