06:45 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Την τελευταία εβδομάδα και καθώς το 1/3 του Nord Stream 2 είναι έτοιμο, ήλθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις, την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο, παραβλέποντας τη θέση του Βερολίνου, υιοθέτησε ψήφισμα για τον τερματισμό του πρότζεκτ.

Η επίθεση σε βάρος του Nord Stream 2 ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, όταν η αναπληρώτρια διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νικόλ Γκίμπσον προειδοποίησε τις εταιρείες της Ευρώπης ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «σημαντικών κυρώσεων», εάν δεν αποχωρήσουν από το πρότζεκτ, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να «βεβαιωθούν ότι ο Nord Stream 2 δεν θα εφαρμοστεί».

Λίγες μέρες αργότερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ, μέσω άρθρου στην Financial Times, κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί το «φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο».

Παράλληλα, πρότεινε στην Ευρώπη να στραφεί σε «καλύτερες επιλογές», συμπεριλαμβανομένου του πιο ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ. Αναγνωρίζοντας ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι «λίγο φθηνότερο», ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ, που αναμένεται να γίνουν τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως φέτος, θα μπορούσαν να περηφανευτούν, σε αντίθεση με τη Ρωσία, για το ότι είναι «ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» για την Ευρώπη.

Την επομένη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από τα μέλη της ΕΕ να ακυρώσουν το Nord Stream 2 και να επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας νέες κυρώσεις. Σύμφωνα με το ψήφισμα, το πρότζεκτ απειλεί να ενισχύσει την «εξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάουλια Πίνιο, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ότι η αγορά Ενέργειας της Ευρώπης είναι εκείνη που θα αποφασίσει εάν ο Nord Stream 2 «αξίζει ή όχι» και οι ανάγκες της Ευρώπης θα είναι καθοριστικός παράγοντας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αναλυτή ενέργειας Μαξίμ Ρουμπσένκο, η απόφαση της Ουάσιγκτον να απειλήσει τους Ευρωπαίους με κυρώσεις έχει προκαλέσει το αντίθετο από αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στην Wall Street Journal ότι το Βερολίνο «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτός ο αγωγός».

Ο Nord Stream 2 αποτελεί μια κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε κόμβο προς την βορειοανατολική Γερμανία.

Στόχος της είναι να μεταφέρει ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.

Tags:
φυσικό αέριο, Nord Stream 2, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gazprom, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK