13:30 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος αλλά έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις, προειδοποιούν ευρωπαϊκές πηγές.

«Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί» σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη».

Προειδοποιούν ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί, έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ εκτίμησαν ότι είναι πιθανό στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία καθώς όπως σημείωναν στην τελευταία του συνεδρίαση η ομάδα εξέφρασε την πρόθεσή της να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Οι επαφές είναι καθημερινές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος προσθέτουν με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κάνουν επίσης διαχωρισμό μεταξύ των αμιγώς στεγαστικών δανείων από τα επιχειρηματικά και τα ερωτήματα που τίθενται είναι ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

«Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις» σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι εκτός από την ΕΚΤ έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Tags:
νόμος Κατσέλη, πρώτη κατοικία, προστασία, οικονομία, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Eurogroup, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK