23:27 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ακρόπολη Αθηνών

New York Times: Η χρυσή βίζα φέρνει έκρηξη επενδύσεων στην Αθήνα

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε έναν μείζονα επενδυτικό προορισμό για ξένους επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα.

Το πρόγραμμα χρυσής βίζας έχει ανοίξει την αγορά ακινήτων σε νέους επενδυτές από το εξωτερικό, η δραστηριοποίηση των οποίων έχει οδηγήσει σε μία αναμόρφωση των τιμών.

«Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισ. ευρώ, η Αθήνα είναι μάρτυρας μιας έκρηξης επενδύσεων», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Οι τιμές των ακινήτων φαίνεται να ανακάμπτουν μετά την υποχώρηση 40% που ξεκίνησε το 2010. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 2%, για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια. Από την άλλη, οι άδειες οικοδόμησης σημείωσαν μία αύξηση κατά 10%.

Οι νεοφερμένοι επενδυτές κυνηγούν τις λεγόμενες χρυσές βίζες της Ελλάδας, τις οποίες άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια για να προσελκύσουν τους επενδυτές σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν την οικονομία.

Η κυβέρνηση άρχισε το πρόγραμμα για τις χρυσές βίζες το 2013, προσελκύοντας επενδυτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
Η αγορά κατοικίας έναντι ενός ποσού 250.000 ευρώ εξασφαλίζει πενταετή ανανεώσιμη βίζα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης έχει και δυσμενείς συνέπειες.

Ενώ η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ωφελεί τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές πλήττονται σοβαρά. Οι οικογένειες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση και ταυτόχρονα αναγκάζονται να μετακινηθούν από τις γειτονιές της εργατικής τάξης, καθώς αυτές καταλαμβάνονται από τις επενδυτικές εταιρείες.

Συνεχίζοντας, περίπου 10.000 επενδυτές από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, έχουν επενδύσει γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία πέντε έτη.

Όπως αναφέρει, κινεζικές επενδυτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αγορές πολυκατοικιών σε όλη την Αθήνα, καθώς και σε χαμηλού κόστους ή δύσκολες περιοχές.

Έτσι, στη συνέχεια, οι επενδυτές προσπαθούν να μετατρέψουν τα ακίνητα σε κερδοφόρες επενδύσεις βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Tags:
χρυσή βίζα, επενδυτές, Κίνα, Ελλάδα, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK