21:05 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ικανοποίηση σε ένα βαθμό, αλλά και προβληματισμός, εκφράζεται για τη ρύθμιση που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των φορέων.

Τις θετικές, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων προκάλεσε η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην ολομέλεια σήμερα η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει ότι η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν θα υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Ακόμη, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.

Επίσης, αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, ο σύμβουλος της Τράπεζας Ελλάδος (ΤτΕ), Ηλίας Πλασκοβίτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά», ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης.

Ο κ. Πλασκοβίτης υποστήριξε ότι ο νόμος εστιάζει σε ένα επίπεδο δανειοληπτών που ενδεχομένως έχουν ανάγκη, αλλά όπως είπε, θα μπορούσε να δει και περαιτέρω βελτιώσεις. 

«Μας απασχολεί ότι τα κριτήρια αφορούν μόνον τον δανειολήπτη και όχι και τον εγγυητή. Όμως σε μια δανειακή σύμβαση, ενδεχομένως να μην είχε εγκριθεί το δάνειο. Συνεπώς πρέπει να αξιολογείται και ο εγγυητής, γιατί αν είναι σε αδυναμία ο οφειλέτης, τότε δεν έχει νόημα η ρύθμιση», είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Πλασκοβίτης μίλησε ακόμα για ένα τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή καθυστέρηση και να οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές, σημειώνοντας ότι «ο νόμος αναφέρεται στην εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς να διευκρινίζεται πώς προκύπτει αυτή η αξία του».

Εν τω μεταξύ, η κυρία Χαρούλα Απαλαγιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι «σε απόλυτο αριθμό, τα 11 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που σε αριθμό δανειοληπτών είναι 150.000, μπορούν να υπαχθούν στον νόμο».

«Η ρύθμιση θα καλύπτει 150.000 δανειολήπτες, ποσοστό 70%, που είναι αρκετά υψηλό» είπε, ενώ υποστήριξε ότι «ήταν πολύ κακός ο νόμος Κατσέλη και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα για έχοντες και μη έχοντες».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσο κερδίζει χρόνο αυτός που δεν χρήζει προστασίας, τόσο χάνει αυτός που την χρειάζεται», ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και πώς θα καθορίζεται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Δανειοληπτών, Μιχάλης Κούβαρης, υποστήριξε ότι «δεδομένης της αύξησης των δικαστικών αποφάσεων που απορρίπτουν τον νόμο Κατσέλη, θα έπρεπε να εξαιρεθούν μόνο τα πρόσωπα που αναφέρεται ότι είχαν άμεσο δόλο και όχι για αυτά στα οποία καταλογίζεται ενδεχόμενος δόλος».

Επίσης, υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι άδικο και χαμηλό το ποσό των 130.000 ευρώ, και τόνισε ότι επειδή υπάρχουν πολλές εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, πρότεινε το πλαφόν των 15.000 ευρώ να αφορά, είτε τους ατομικούς λογαριασμούς, είτε τα εξαρτώμενα άτομα, καθώς, όπως είπε, μπαίνουν σε πολλούς λογαριασμούς ηλικιωμένων και μπορεί να τους αφήσει έξω από τη ρύθμιση.

Ακόμη, χαρακτήρισε «μικρό» το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει μη ελκυστικό τον νόμο.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, υποστήριξε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δανειοληπτών στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση, έκανε λόγο για δραστική μείωση του αριθμού αυτών που θα επωφεληθούν σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη, ενώ σημείωσε ότι είναι ασαφής ο υπολογισμός του ορίου 120% της αξίας του ακινήτου.

«Είναι εντός της ρύθμισης οι πλούσιοι και έξω οι φτωχοί. Δεν προβλέπεται έλεγχος με αντικειμενικά κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, τόνισε ότι η ρύθμιση ικανοποιεί χιλιάδες επιχειρηματίες, αλλά επεσήμανε και την ανάγκη ορισμένων διορθωτικών παρεμβάσεων, ώστε όπως είπε, να μην συνεχίσουν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρόσθεσε ότι «επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας και στο ενιαίο όριο για όλα τα δάνεια».

Tags:
νόμος Κατσέλη, παραγωγικοί φορείς, δάνεια, πρώτη κατοικία, κόκκινα δάνεια, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΕΣΕΕ, ΤτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK