10:40 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η εκταμίευση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα, θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θετική εισήγηση του Euroworking Group που αξιολόγησε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ξεκινά στις 9 ώρα Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Τα εν λόγω κεφάλαια, δεν συνιστούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση άναψε, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη και αξιολόγησε την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετική εισήγηση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group

Μετά τη θετική εισήγηση του EuroWorking Group, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε σκωπτικά ότι «αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια».

Σχετικά:

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για εκταμίευση του 1 δισ. τη Δευτέρα
Θετική εισήγηση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group
Η Κομισιόν ενέκρινε την έκθεση για την Ελλάδα, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση 1 δισ. ευρώ
Tags:
δόση, Μεταρρυθμίσεις, EWG, Eurogroup, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK