17:35 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ενώ τόνισε πως δεν θα αργήσει η ρύθμιση οφειλών με τις 120 δόσεις.

Η ρύθμιση με τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία «δεν θα αργήσει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5)», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ρύθμιση «δεν είναι στη σφαίρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι, όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα δουλέψει γρήγορα. 

Παράλληλα, προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ. Όπως εξήγησε, τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ, έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, τη στιγμή που η χώρα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν να οδηγήσεις σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει η νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του», υπενθυμίζοντας ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν.

Για τις κατηγορίες ότι δεν βοηθά τη μεσαία τάξη, απάντησε ότι «εν μέρει δίνω δίκιο σε αυτή τη κριτική», εξηγώντας ότι «όταν ήταν στο 28% η ανεργία και άδεια τα ταμεία έπρεπε να βάλεις προτεραιότητες και για εμάς ήταν η ανθρωπιστική κρίση».

Σχετικά:

Σε χαμηλό 14 ετών τα ελληνικά ομόλογα, νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζουν στο ΥΠΟΙΚ
Τσακαλώτος: Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στο παλιό πολιτκό σύστημα
Tags:
120 δόσεις, πρώτη κατοικία, Ανεργία, Αφορολόγητο όριο, Υπουργείο Οικονομικών, ΔΝΤ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK