20:55 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Που μπορεί να επενδύσει ένας Έλληνας στη Ρωσία; Τι πρέπει να προσέξει; Σε ποιους τομείς υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν σε συνέδριο με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι προοπτικές και ευκαιρίες των εμπορικών σχέσεων, μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών της Ελλάδας και της Ρωσίας, βρέθηκαν επί τάπητος σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Ήταν επιτυχία να έρθουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι των τελωνείων της Ρωσίας. Δείγμα του ότι ενδιαφέρονται για τη συνεργασία μαζί μας. Eξετάστηκε το πως θα έπρεπε να κινηθούν οι ελληνικές εταιρίες για να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα. Επιχειρήθηκε να καμφθεί ο φόβος των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη ρωσική αγορά. Έλληνες επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με τους Ρώσους, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης», επισημαίνει στο Sputnik ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, Αθανάσιος Καραπέτσας, που συμμετείχε στο συνέδριο.

«Ήταν ένα τεχνικό σεμινάριο που στόχο είχε να τους διδάξουμε πως επενδύουμε στη Ρωσία. Στους παρευρισκόμενους, βρέθηκαν επιχειρηματίες που δουλεύουν ήδη στη Ρωσία και στοχεύουν στο πως θα επεκταθούν και θα εδραιωθούν στη ρωσική αγορά» πρόσθεσε.

Παρά την πρόσφατη κρίση και τις αποχωρήσεις από τη σύνθεσή του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και παρά την πολυδιάσπαση των επιχειρηματικών δυνάμεων, που ειδικεύονται στις ελληνορωσικές σχέσεις η διοργάνωση προσέλκυσε ιδιοκτήτες και εκπροσώπους και από τις δύο χώρες βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εμπορικών επιχειρήσεων, μεταφορέων, εκτελωνιστών καθώς και διοικητικά στελέχη της Ρωσικής και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα μεταποίησης, εμπορίου, μεταφορών και τελωνειακών διαδικασιών.

Οι Εμπορικές Ανταλλαγές Ελλάδας — Ρωσίας

Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 4.062.689.110 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18,45% (632.854.148 δολάρια) σε σύγκριση με το 2017.

Οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 276.387.199 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 15,27% (36.618.229 δολάρια) σε σύγκριση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ο Α. Καραπέτσας, οι κύριες Ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία περιλαμβάνουν: γουναρικά, πετρελαιοειδή, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, σωλήνες χαλκού, τρόφιμα, μηχανήματα, δομικά υλικά.

Την ίδια στιγμή, οι κύριες Ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία περιλαμβάνουν: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλουμίνιο, χαλκό και σιτάρι.

Ποια προιόντα μπορούν να εξάγουν οι Έλληνες

«Η εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας. Μπορεί το ρωσικό εμπάργκο να βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και να περιλαμβάνει κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά, προϊόντα κρέατος και γάλακτος, ψάρια, κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια στην αγορά για εσπεριδοειδή, φράουλες και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία, όπως ελιές, ελαιόλαδο, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, σνάκς, είδη ζαχαροπλαστικής, χυμοί, μαρμελάδες, δημητριακά πρωινού, ζύμες, είδη αρτοποιϊας, μεταλλικό νερό, κρασιά, επεξεργασμένα τρόφιμα, κλπ.», αναφέρει ο κ. Καραπέτσας.

Υπάρχει επίσης μια πληθώρα προϊόντων και συνεργασιών, όπως μηχανήματα, φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, χημικά, πλαστικά και άλλα.

«Στην Ελλάδα αρκετοί πιστεύουν ότι η ρωσική αγορά είναι υπερβολικά δύσκολη. Αυτό δεν είναι αλήθεια, παρόλο που πράγματι υπάρχουν εμπόδια. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για τεράστια αγορά, που αποτελεί πύλη εισόδου και σε γειτονικές χώρες», επισημαίνει ο κ. Καραπέτσας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο επικεφαλής του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα αναφέρθηκε στο επενδυτικό περιβάλλον στη Ρωσία, παρουσιάζοντας τα νομικά πλαίσια που ισχύουν.

«Μέσα σε δυο εβδομάδες μπορείς να ιδρύσεις εταιρεία στη Ρωσία. Ίσως χρειαστούν και κάποιες ημέρες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως για να ανοίξει κάποιος εταιρεία από την Ελλάδα στη Ρωσία, θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί ή να έχει συγκεκριμένες συνεργασίες».

«Στους ξένους επενδυτές παρέχονται τα ίδια κίνητρα και δικαιώματα με τους Ρώσους, ενώ παρέχονται επενδυτικά κίνητρα από Περιφέρειες και Δήμους», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα της Ρωσίας. Αυτές θα μπορούσαν να είναι η εξαγωγή τεχνολογιών και εξοπλισμού για καλλιέργειες, π.χ. θερμοκήπια, πλαστικά φίλμ, αρδευτικά συστήματα, δενδρύλλια, εξοπλισμός για ιχθυοκαλλιέργιες, κλπ.

Παράλληλα όπως επισημαίνει οι Έλληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν να επιδοθούν στην οργάνωση, κατασκευή ή ακόμη και συνεκμετάλλευση μονάδων παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ειδικά στο ρωσικό νότο.

Πρόσφορο έδαφος υπάρχει για καταναλωτικά αγαθά, όπως γούνες, είδη μόδας και ένδυσης, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, κλπ. Δομικά υλικά και εξοπλισμός κτιρίων, όπως μάρμαρο, μονωτικά ή στεγανωτικά υλικά, χρώματα και άλλα.

Που μπορούν να υλοποιηθούν οι επενδύσεις

Ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις στη Ρωσία αποτελεί το Κέντρο Καινοτομίας Skolokovo. «Πρόκειται για τη Ρωσική Silicon Valley», σχολιάζει.

Όπως αναφέρει, σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Η Ρωσία διαθέτει 9 Βιομηχανικές και Ζώνες Παραγωγής, 6 Ζώνες Υψηλής Τεχνολογίας & Καινοτομίας, 12 Ζώνες Τουρισμού & Αναψυχής, 3 Ζώνες Λιμανιών & Logistics.

Επιπλέον υπάρχουν περιφερειακές Αναπτυξιακές Ζώνες για προσέλκυση επενδύσεων στη Ρωσική Άπω Ανατολή και την Ανατολική Σιβηρία.

H Ρωσία επενδύει στην Ελλάδα

Η αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τέθηκε επίσης επί τάπητος στο πλαίσιο του συνεδρίου καθώς περίπου 900 χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτονται τη χώρα μας ετησίως.

«Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ρωσικές επενδύσεις στον ελληνικό Τουρισμό. Ο μεγαλύτερος παίκτης είναι ο Όμιλος Μουζενίδη. Έχει 22 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Μακεδονία και Κρήτη. Φέρνει περίπου 250.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Σημαντική είναι η παρουσία του Ομίλου Σαββίδη, ενώ στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται μεγάλες ρωσικές εταιρίες, όπως οι Cronwell, Mirum.», αναφέρει.

Η Ελλάδα επενδύει στη Ρωσία

«Εξίσου σημαντικές είναι οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου μάλιστα, απονεμήθηκε πλακέτα στον οικονομικό διευθυντή της Kleemann Hellas, Χρήστο Πετρίδη. Η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στη Ρωσία από το 2000. Το 2012 σύστησε θυγατρική εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, η οποία το 2018 μετατράπηκε σε κέντρο συναρμολόγησης.

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις είναι η Chipita, η οποία έχει κάνει μια επένδυση που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην Αγία Πετρούπολη. Η Intracom ήταν επίσης μια πολύ σημαντική ελληνική επένδυση που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από ρωσική εταιρεία. 

Αρκετοί άλλοι παίκτες δραστηριοποιούνται χρόνια στη ρωσική αγορά, όπως ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΑΚΤΩΡ», υπογραμμίζει.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν

«Όλα βρέθηκαν στο τραπέζι και ειδικά με τους εκπροσώπους των τελωνειακών υπηρεσιών. Για τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην αποστολή δειγμάτων, για τις πιστοποιήσεις τους ελέγχους.

Από τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι πως γίνεται οι ελληνικές εταιρείες να μπορέσουν να βάλουν τα προϊόντα τους στις αλυσίδες των καταστημάτων; Γιατί οι Ισπανοί και οι Ιταλοί θεωρούνται τόσο πετυχημένοι σε προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, όπου εμείς είμαστε καλύτεροι;

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση οι Ισπανοί έχουν ένα συγκροτημένο πρόγραμμα υποστήριξης του προϊόντος που περιλαμβάνει στοχευμένη διαφήμιση και στρατηγικές.
Υπήρξαν επίσης χρήσιμες συμβουλές από τους Ρώσους για τεχνικά ζητήματα όπως η συσκευασία. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον», ανέφερε.

«Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο ΟΕΥ Μόσχας», πρόσθεσε.

Tags:
εισαγωγές, επιχειρηματικότητα, εμπόριο, εξαγωγές, επενδύσεις, Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ρωσία, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK