ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που εξετάζει η ελληνική κυβέρνησης εμφανίστηκε σήμερα ο Πολ Τόμσεν, αφήνοντας πάντως αιχμές για το αφορολόγητο και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Καλοδεχούμενη» είναι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο ίδιος, άλλωστε, υπενθύμισε τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πόρων που προσφέρει το Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για μείωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Τόμσεν τη χαρακτήρισε ως ένα «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκπληρώσει με επιτυχία τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Όπως όμως τόνισε, το ΔΝΤ θεωρεί τη συγκεκριμένη πολιτική σημαντική, προκειμένου να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, οι οποίες, όπως είπε, υποβαθμίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Εντούτοις, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου για την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Tags:
Αφορολόγητο όριο, δάνειο, ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK