09:56 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Reuters: Το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ

© AFP 2019 / MANDEL NGAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ελλάδα αναζητά την επίτευξη συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει την εξυπηρέτηση χρέους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Τα δάνεια του ΔΝΤ που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010 κοστίζουν στην Αθήνα περίπου 5% ετησίως και είναι πιο ακριβά από τον δανεισμό από την αγορά, όπου το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι περίπου στο 3,3%

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο» αναφέρει ο αξιωματούχος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ.
© Φωτογραφία : The Council of the European Union / SOOC
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για την πρόωρη μερική αποπληρωμή δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ενημέρωσε τη Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που εξετάζει η ελληνική κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο Πολ Τόμσεν, αφήνοντας πάντως αιχμές για το αφορολόγητο και τα «κόκκινα» δάνεια.

Tags:
αποπληρωμή, δάνεια, οικονομία, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πολ Τόμσεν, Κριστίν Λαγκάρντ, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK