23:11 26 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Spiegel: Σε λίγο η Ελλάδα θα μας στείλει την Τρόικα

© AP Photo / Jean-Francois Badias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
110

Η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη κρίση αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από την αντίστοιχη γερμανική, έχουν τελειώσει πλέον τα παλαιά γυμνάσια ενός Σόιμπλε, σχολιάζει ο Γερμανός οικονομολόγος και αναλυτής Τόμας Φρίκε.

«Και μετά η Ελλάδα θα μας στείλει την Τρόικα…», είναι ο τίτλος άρθρου ενός Γερμανού οικονομολόγου στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel, ο οποίος έχοντας αναφερθεί συχνά κατά το παρελθόν στην ελληνική κρίση, σήμερα σπεύδει να εξετάζει την κατάσταση με ένα σχόλιο μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Ενώ η άλλοτε ένδοξη βιομηχανία μας οδεύει πιο βαθιά προς την κρίση, η ελληνική οικονομία ανθεί όλο και περισσότερο. Μα είναι δυνατόν;».

«Ωραίες ήταν εκείνες οι εποχές. Όταν, αναστατωμένοι, λέγαμε στους Έλληνες ότι στην οικονομία δεν έχουν καταφέρει τίποτα, εκτός από το να μαζεύουν ελιές. 'Οτι έχουν ένα αποτυχημένο κράτος. Ότι πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους όπως κι εμείς- αν φυσικά είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Αλλά βέβαια εκείνοι προτιμούν να λιάζονται. Και να κάνουν τα κόλπα τους. Κάτι που άλλωστε προκύπτει από αναλύσεις στα προπύργια της διανόησης, όπως η εφημερίδα Bild», γράφει ο Τόμας Φρίκε μεταξύ άλλων σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle

«Αξίζει τον κόπο να αντλήσουμε διδάγματα, πριν αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους Έλληνες. Δεν πρόκειται για αστείο, αν αναλογιστούμε τα νεότερα στοιχεία. Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με πέρσι- ένα θεαματικό ποσοστό. Και η πτώση φαίνεται να επιταχύνεται», εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής.

Και επισημαίνει: «Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη κρίση, αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από την αντίστοιχη γερμανική. Και ενώ για εμάς οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω και πέφτουν κάτω από το 1%, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε βελτιωμένη πρόγνωση για την Ελλάδα, προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για φέτος». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αναλυτή, «έχουν τελειώσει πλέον τα παλαιά γυμνάσια ενός Σόιμπλε, σύμφωνα με τα οποία αποκαλούνταν μεταρρυθμίσεις οι ανηλεείς περικοπές στα νοσοκομεία και στις συντάξεις — κάτι που μέχρι το 2016 συνέχιζε να επιδεινώνει την κρίση, καθώς στραγγάλιζε την εσωτερική ζήτηση στην οικονομία».

Tags:
Τρόικα, ελληνική κρίση, μνημόνιο, οικονομία, Μεταρρυθμίσεις, Γερμανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK