23:49 26 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

Έκκληση Μοσκοβισί για κοινό προϋπολογισμό: Μιλάμε για κινδύνους, μην περιμένουμε άλλο

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τα επιχειρήματά του υπέρ ενός ενιαίου προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη ανέπτυξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος και εν μέσω των προειδοποιήσεων ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμη και να «βυθιστεί» σε ύφεση.

Κάλεσμα προς τα κράτη — μέλη της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καθιέρωση ενός ενιαίου προϋπολογισμού απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζονται ότι έτσι θα μπορούσε να εξισωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και να αποτραπούν οι νέοι κίνδυνοι απέναντι στην ευρω-οικονομία.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο πλαίσιο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον. «Χρειαζόμαστε ένα όργανο που να μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ασύμμετρες διαταραχές, να δημιουργήσει σύγκλιση και να έχει επίσης μια λειτουργία σταθεροποίησης», προσέθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ενιαίος προϋπολογισμός θα μπορούσε να δημιουργηθεί ως ένα πλαίσιο πολιτικής για τον συντονισμό των επιπέδων φορολογίας και των δαπανών στα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών. Στη συνέχεια, η Ευρωζώνη — ή ακόμα και η ΕΕ — θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική της δημοσιονομική Αρχή, η οποία θα καθόριζε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο για όλα τα κράτη — μέλη.

Ο κοινός προϋπολογισμός θα μπορούσε αρχικά να είναι ένα «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης», είπε ο Μοσκοβίσι, με το οποίο, όπως συμπλήρωσε, θα ακολουθήσει η βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, ότι ένας ενιαίος προϋπολογισμός θα ισοδυναμούσε με ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εντός της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να κατανείμει τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα όπως πρέπει, ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα.

«Συζητούμε για επιβράδυνση, για κινδύνους, για μια πιθανή επόμενη κρίση, βλέπουμε ότι όλες οι χώρες μας αγωνίζονται με ανισότητες, ότι υπάρχει άνοδος του εθνικισμού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια», τόνισε ο Μοσκοβίσι. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες θα μας οδηγήσουν ξανά σε αυτή τη μεγαλύτερη φιλοδοξία αργά ή γρήγορα».

Άλλωστε, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν σημαίνει μικρότερη ανάπτυξη στα πιο ανεπτυγμένα κράτη — μέλη της.

«Αν δεχτούμε τη λογική ότι υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι, αυτή η λογική αποτελεί απειλή για το ευρώ», παρατήρησε.

Ο ίδιος επεσήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα, καθώς οι κίνδυνοι που δημιουργούν το Brexit και οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξελιχθούν γρήγορα σε πραγματικές απειλές για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Tags:
Οικονομική κρίση, κοινός προϋπολογισμός Ευρωζώνης, Προϋπολογισμός, Ευρωζώνη, Πιερ Μοσκοβισί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK