22:20 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προϋπόθεση για να μην μειωθεί το αφορολόγητο σύμφωνα με τον Β. Ντομπρόφσκις, είναι να πετύχει η Ελλάδα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Τι είπε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων το ΔΝΤ.

Δεν είναι δεδομένη η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Σε συνέντευξή του στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day.gr, αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα πετύχει έξτρα δημοσιονομικό χώρο, τότε μπορεί να ακυρώσει το μέτρο.

«Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και στέλεχος του ΕΛΚ, εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην απόφαση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Απορρίπτει ωστόσο οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «αντιπαραγωγική» η σχετική συζήτηση καθώς θέτει σε κίνδυνο την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.

Σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία, είπε ότι στόχος του μέτρου αυτού είναι να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και πρόσθεσε ότι εάν δεν πετύχει, τότε θα «χρειαστούν κάποιες διορθώσεις».

Έστειλε επίσης μήνυμα στα πολιτικά κόμματα, να είναι προσεκτικά στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

Σχετικά:

«Παράθυρο» Σεντένο για ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου
Τσακαλώτος για μείωση του αφορολόγητου: Συνιστώ υπομονή
Το ΔΝΤ «καλωσορίζει» μια πρόωρη αποπληρωμή δανείων και στέλνει μήνυμα για το αφορολόγητο
Tags:
πρώτη κατοικία, αποπληρωμή, Αφορολόγητο όριο, ΔΝΤ, Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK