16:08 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ελβετικό φράγκο και ευρώ

Έχασαν τη δικαστική μάχη όσοι έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

© AP Photo / Martin Meissner
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου βάζει τέλος στις ελπίδες δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο οι οποίοι είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου να αυξάνεται λόγω της ανατίμησης του νομίσματος.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο, η οποία ζητούσε να κριθεί καταχρηστικός ο όρος δανειακής συμβάσεως σε ξένοελβετικό φράγκο με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής.

Με μεγάλη πλειοψηφία, το ανώτατο δικαστήριο έγινε ότι ο συγκεκριμένος όρος για την αποπληρωμή του δανείου είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Με την απόφαση κλείνει αμετάκλητα η υπόθεση για χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και ήλπιζαν σε ελάφρυνση του οικονομικού βάρους, καθώς λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου να αυξάνεται παρότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Οι δανειολήπτες, καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα, όπως μεταδίδει η kathimerini.gr.

Η επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη και έχει δεσμευτική ισχύ για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς τα κατώτερα δικαστήρια θα κληθούν να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες κατά περιεχόμενο με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει ουσιαστικά τις τράπεζες διότι κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν, αλλά είχαν ενημερωθεί από τους υπευθύνους για τυχόν κινδύνους και είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο που κρίθηκε δηλωτικός και συνεπώς εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας.

Η δανειολήπτρια είχε λάβει το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Tags:
ελβετικό φράγκο, δάνειο, δάνεια, δανειολήπτες, Ευρώ, Άρειος Πάγος, Ελβετία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK