02:12 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα Αναγνωστοπούλου σε Ρώσους να επενδύσουν στην Ελλάδα: Πού υπάρχουν προοπτικές

© Sputnik / Gennady Melnik
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία συμπροεδρεύει στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών.

Κάλεσμα προς τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε, σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας — Ελλάδας. 

Στο Πρωτόκολλο της Συνόδου εντάχθηκε άρθρο για την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα ενισχύει τις επενδυτικές συνεργασίες. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κ. Αναγνωστοπούλου, υπεγράφησαν — πέρα από το πρωτόκολλο της Συνόδου — και δύο μνημόνια συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και στον τομέα της τυποποίησης, με την ίδια να χαρακτηρίζει στρατηγικό εταίρο τη Ρωσία.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας των σημερινών εργασιών η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού, ενώ παρέθεσε και τους τομείς άμεσης προτεραιότητας για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. 

Αναφερόμενη στις υφιστάμενες διμερείες οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, η κυρία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι σε πολλά επίπεδα συμπληρωματικές.

  • Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
    Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
    © Sputnik / Gennady Melnik
  • Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
    Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
    © Sputnik / Gennady Melnik
1 / 2
© Sputnik / Gennady Melnik
Η 12η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη

«Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας είναι πλούσιο σε συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που έχουν ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ζητημάτων συνεργασίας σε τομείς παραγωγής καινοτόμων προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών με μεγάλη προστιθέμενη αξία προς αμοιβαίο όφελος», ανέφερε ακόμη.

Όσον αφορά στον τουρισμό, η ίδια έκανε λόγο για έναν «τομέα συνεργασίας ενδεικτικό των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Το 2019, όπως είπε συγκεκριμένα, οι Ρώσοι πολίτες που επέλεξαν να επισκεφτούν την Ελλάδα έφτασαν τους 600.000. «Αποτελεί σταθερή και ρεαλιστική πλέον επιδίωξή μας να φτάσουμε σύντομα ίσως και μέσα στο 2019 το 1 εκατομμύριο», τόνισε μάλιστα.

«Οι επενδύσεις είναι ένας άλλος τρόπος ποιοτικής εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας», είπε στη συνέχεια. 

«Καλούμε τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς της οικονομίας: Στον αγροτοδιατροφικό, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, στον τουρισμό, στην κτηματαγορά, στην ενέργεια συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις κατασκευές, καθώς και στον ναυπηγικό τομέα», ήταν το μήνυμά της. 

Θέτοντας ως τομείς άμεσης προτεραιότητας την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την ενέργεια, τα logistics και την κτηματαγορά, σημείωσε: «Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελούν μεγάλα πλεονεκτήματα για την επιτυχία των επενδυτικών σχεδίων».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για την κήρυξη του έτους 2019 — 2020 ως αφιερωματικού έτους γλώσσας και λογοτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για μία διοργάνωση από την οποία υπάρχουν και από τις δύο πλευρές μεγάλες προσδοκίες.

Υπουργός Μεταφορών Ρωσίας: Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 19% το 2018

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγκένι Ντίτριχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών της 12η συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας — Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία. Όπως είπε, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του 2018 σε όλους αυτούς τους τομείς.

«Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι το διμερές εμπόριο το 2018 αυξήθηκε σχεδόν κατά 19% και έφτασε τα 4,3 δισ. δολάρια. Επίσης αυξήθηκαν οι προμήθειες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα κατά 10% πέρσι και έφτασαν τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Επεσήμανε, δε, ότι επιπλέον ενισχύεται το διμερές εμπόριο στον αγροτικό κλάδο. Όπως εξήγησε, από τη Ρωσία οι εξαγωγές προς Ελλάδα αυξήθηκαν κατά δύο φορές, ενώ από την Ελλάδα προς τη Ρωσία οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 28%.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας σημείωσε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της με τους οποίους ασχολείται η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και τόνισε ότι τα έγγραφα που υπεγράφησαν βεβαιώνουν ότι υπάρχουν αυτές οι προοπτικές.

«Θα ήθελα να συμμεριστώ και τα λόγια της κ. Αναγνωστοπούλου ως προς τη διαμόρφωση ειδικής ομάδας εργασίας για την ενθάρρυνση επενδύσεων. Μάλλον αυτό το εργαλείο μας έλειπε τα τελευταία χρόνια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών», συνέχισε ο κ. Ντίτριχ, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι η έναρξη, το 2019, του έτους γλώσσας και λογοτεχνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών στον πολιτισμό και την παιδεία.

Σημειωτέον ότι η 12η σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας — Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Απριλίου, υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών της Ρωσίας Γεβγκένι Ντίτριχ και της Σίας Αναγνωστοπούλου. Η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, στο κλείσιμο των δηλώσεών της, διεβεβαίωσε ότι τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα άλλα υπουργεία και οι υπηρεσίες, θα συνεχίσουν να εργάζονται συστηματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. 

Tags:
επενδύσεις, Τουρισμός, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK