ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η υποτονική μέχρι στιγμής ζήτηση για προϊόντα κρέατος έχει κρατήσει χαμηλά το επίπεδο των τιμών τους, τάση η οποία αναμένεται να διαφοροποιηθεί τόσο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και εξαιτίας της καταβολής του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα».

Στα περσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΣΕΕ που εκτιμά ότι η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες τιμές στο κρέας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα Συνομοσπονδίας το κόστος ενός τυπικού τραπεζιού για το Πάσχα έξι έως οκτώ ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), προκύπτει ότι η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και —6,0%), απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28% η οποία αποδίδεται στις, αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα & πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις τάσεις που έχουν καταγραφεί να είναι μικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας επισημαίνει ότι «η υποτονική μέχρι στιγμής ζήτηση για προϊόντα κρέατος έχει κρατήσει χαμηλά το επίπεδο των τιμών τους, τάση η οποία αναμένεται να διαφοροποιηθεί τόσο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και εξαιτίας της καταβολής του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Προτεραιότητα του εμπορικού κόσμου, δεδομένης της περιορισμένης διάρκειας της εορταστικής πασχαλινής περιόδου αλλά και της δυσκολίας διάθεσης σημαντικού μέρους του εισοδήματός του καταναλωτικού κοινού στην πραγματική οικονομία, αποτελεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αναγκών των πελατών μας».

Σχετικά:

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί που θα ταξιδέψουν το Πάσχα
Επιστροφή πινακίδων από τον δήμο Αθηναίων λόγω Πάσχα
Ο καιρός το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα: Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Tags:
πασχαλινό τραπέζι, κατσίκι, κόστος, αρνί, Πάσχα, λαχανικά, κρέας, τιμές, ΕΣΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK