01:48 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ, τάχθηκε εναντίον της επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών Gazprom και Novatek.

Να σταματήσουν να απειλούν τις γερμανικές εταιρείες με δευτερογενείς κυρώσεις, με αφορμή τις επιχειρηματικές συμφωνίες με τις ρωσικές Gazprom και Novatek, καλεί τις ΗΠΑ η πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ.

Σε επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσο, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Bild», η γερμανίδα διπλωμάτης εκφράζει την ανησυχία της για την προοπτική επιβολής νέων ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία, εκτιμώντας ότι αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη επιστολή είναι δισέλιδη και εστάλη τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2», η Χάμπερ υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε. έχει ήδη φθάσει σε μία «κοινή ευρωπαϊκή θέση», προειδοποιώντας ότι «επιπλέον αμερικανικά βήματα εναντίον του project θα ήταν αντιπαραγωγικά».

Ειδική μνεία γίνεται στον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στη γερμανική πόλη Ροστόκ, αλλά και «στις αμερικανικές απειλές περί νέων κυρώσεων στη Novatek, εξαιτίας του ποσοστού μειοψηφίας που διατηρεί στο project».

«Τυχόν κυρώσεις στη Novatek θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις (σ.σ. αμερικανικές) εισαγωγές LNG στη Γερμανία, πλήττοντας σημαντικά την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών σε LNG» αναφέρεται στην επιστολή, με τη Bild να αποκωδικοποιεί το συγκεκριμένο σχόλιο ως ξεκάθαρη απειλή προς την Ουάσιγκτον, η οποία σχεδιάζει να εξαγάγει σημαντικές ποσότητες LNG στην Ευρώπη, μέσω λιμένων της βόρειας Γερμανίας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Bild», αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει τη «στενή συνεργασία» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη διασφάλιση ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία «μπορούν να έχουν τις επιθυμητές επιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, τις προηγούμενες εβδομάδες, προειδοποίησε μία σειρά γερμανικών επιχειρήσεων για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε όσες εταιρείες στηρίξουν τον «Nord Stream 2».

Η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί εναντίον του project, καθώς επιδιώκει να προωθήσει στην Ευρώπη σημαντικές ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG, οι οποίες όμως είναι ακριβότερες σε σχέση με το ρωσικό αέριο.

Τον προηγούμενο μήνα, οι χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, η οποία προβλέπει την επέκταση της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στους αγωγούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε.

Σχετικά:

Μέρκελ: Οι διαφορές Βερολίνου - Κιέβου για τον Nord Stream 2 δεν επηρεάζουν τη συνεργασία
Gazprom: Στο 40% η υλοποίηση του Nord Stream 2
Μόσχα: Η κατασκευή του «Nord Stream 2» θα συνεχιστεί
Ουάσιγκτον κατά Βερολίνου για τις αμυντικές δαπάνες και τον Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ρωσίας και Γερμανίας
Tags:
Nord Stream 2, υγροποιημένο αέριο (LNG), κυρώσει κατά Ρωσίας, αγωγός φυσικού αερίου, κυρώσεις, φυσικό αέριο, Novatek, Gazprom, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK