11:36 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β+», παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Να μην αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες, αποφάσισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατήρησε στο «Β+» την ελληνική αξιολόγηση, με τις προοτικές (σ.σ. outlook) να χαρακτηρίζονται ως «θετικές».

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, είχε προεξοφλήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης, κάτι το οποίο εδραζόταν στις θετικές οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι μία πιθανή αναβάθμιση από τον S&P θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, εν όψει και της επικείμενης εξόδου στις αγορές, μετά το Πάσχα.

Στο κείμενο του αμερικανικού οίκου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσει τις όποιες κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις.

Προβληματισμός εκφράζεται και για το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών «ανοιγμάτων», παρότι αναγνωρίζεται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος, ο S&P εκτιμά ότι η διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδότηση σύστημα.

Σχετικά:

Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Β+ ο οίκος R&I
Ευρωεκλογές 2019: Οικονομία και μετανάστευση μονοπωλούν την ατζέντα
Γιαννίτσης στο Sputnik: Όσο το ασφαλιστικό είναι σε αυτό το χάλι, θα πάσχει η οικονομία
Tags:
οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, έξοδος από το μνημόνιο, οίκος αξιολόγησης, οικονομία, Χρέος, Standard & Poor's, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK